Volledig scherm
© FOTO AD, SHODY CAREMAN

Tieners trekken massaal naar Amsterdam voor hét bankje

Duizenden tieners zijn in de ban van een Amerikaanse film die hier nog niet eens in de bioscoop is: de tranentrekker The Fault in Our Stars, voor een flink deel opgenomen in Amsterdam. Aan de hand van het eerder verschenen boek struinen tieners al massaal door de hoofdstad, die er miljoenen aan hoopt te verdienen.

Volledig scherm
© Twitter
Quote

De tienermeis­jes die hier naartoe komen, gaan hier ook shoppen, drinken koffie en bezoeken een museum

Simon Brester, filmcoördinator

Het Amsterdamse bankje uit de filmhit heeft sinds gisteren zijn eigen Twitter-account. Op @BenchTFIOS kunnen fans van gedachten wisselen over het verdwijnen van de gemeentebank op de Leidsegracht.

Bankje
Het houten kleinood, dat een belangrijke rol speelt in een boek en film over twee terminaal zieke tieners, werd onlangs vermoedelijk gestolen. De mysterieuze verdwijning van het bankje, die vorige week werd opgemerkt door de Volkskrant, was de afgelopen dagen wereldnieuws en werd van Hollywood tot India door vele honderden media gemeld. De gemeente Amsterdam heeft besloten een nieuw bankje te gaan plaatsen om fans van de jeugdroman en de bijbehorende bioscoopfilm een plezier te doen.

In The Fault In Our Stars hebben de twee hoofdpersonen op het bankje een cruciaal gesprek, waarna ze uitbundig zoenen. De afgelopen weken meldden zich op de Leidsegracht steeds vaker tieners die selfies nemen op de plek waar het bankje zich bevond.

Bedevaartsoord
De Twitter-account van het bankje, die vermoedelijk door een fan in het leven is geroepen, ontwikkelt zich net als het bankje zelf in hoog tempo tot een bedevaartsoord waar bewonderaars van boek en film met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Het bankje declameert op de berichtensite teksten als 'Niemand zag mij ooit tot ik in de film langskwam' en 'Mijn gelukkigste dag was toen Augustus en Hazel op mij zaten' en retweet doorlopend uitlatingen van fans uit alle hoeken van de wereld over de mysterieuze verdwijning.

De gemeente Amsterdam wil het nieuwe bankje plaatsen voor 10 juli. Dan gaat The Fault In Our Stars in de Nederlandse bioscopen in première en wordt via Twitter en Facebook een speciale plattegrond verspreid langs de belangrijke Amsterdamse locaties uit de film.

Stroom filmtoeristen
Amsterdam rekent zich ondertussen rijk. De hoofdstad verwacht dat de film honderdduizenden toeristen trekt en tientallen miljoenen oplevert.

'Gemiddeld besteedt een Amerikaanse toerist 100 euro per dag. Als er zo'n 300.000 fans naar Amsterdam komen en hier 3 dagen blijven, levert dit de stad 90 miljoen euro en veel werkgelegenheid op. Want de tienermeisjes die hier naartoe komen, gaan hier ook shoppen, drinken koffie en bezoeken een museum,' rekent Simon Brester, filmcoördinator van de stad Amsterdam, uit.

Het is ook precies het type toerist dat de hoofdstad wil aantrekken, benadrukt hij. 'Dit zijn tieners die samen met hun ouders op de onvergetelijke schoonheid van deze stad afkomen.'

Anne Frank
Enige controverse ontstond over de scène in het Anne Frankhuis, waar hoofdpersonen Hazel en Gus elkaar kussen op zolder.

Regisseur Josh Boone benadrukt dat de opname 'met veel respect is gedaan en niet bedoeld is om mensen te schokken'. 'Hazel realiseert zich dat zij, net als Anne Frank, haar einde voelt naderen. En net als Anne Frank wil zij toch een keer in haar leven een jongen kussen. Daarom doet zij dat. Ik had niet verwacht dat veel mensen zich daaraan zouden storen.'

Filmcoördinator Brester begrijpt de commotie, maar stelt ook: 'Op deze manier leert een nieuwe generatie het Anne Frankhuis kennen. En zoenen op die plek doet niets af aan het gewicht van het museum.'

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement