Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Tieners vrijgesproken van verkrachting geestelijk beperkte vrouw ondanks filmpjes

Zeven tieners uit Tilburg zijn vandaag vrijgesproken van het stelselmatig verkrachten van een geestelijk beperkte vrouw uit hun woonplaats. De groep werd ervan verdacht de toen 23-jarige vrouw in 2016 en 2017 meerdere keren te hebben verkracht. Alle jongens waren toen nog minderjarig.

De verklaringen van de vrouw zijn wisselend en inconsistent, oordeelde de rechtbank in Breda. Zo heeft ze verschillende verklaringen afgelegd over van wie ze zwanger raakte, over hoe vrijwillig de eerste keer seks was, over de aanleiding van de vermeende verkrachtingen en over hoe vaak het allemaal is gebeurd. De rechtbank stelde echter wel dat ze daardoor ‘niet zonder meer als onbetrouwbaar’ kunnen worden afgedaan. Daarom bekeek de rechtbank ook filmpjes die de jongens van de seksuele handelingen hadden gemaakt.

De geluiden die op die beelden te horen zijn, zijn volgens de rechtbank echter voor meerderlei uitleg vatbaar. Je zou uit het geluid dat de vrouw maakte kunnen concluderen dat ze het niet wilde, maar ook dat ze het juist fijn vond, zoals advocaten tijdens de rechtszitting twee weken geleden bepleitten.

Volgens de rechtbank had het bij het horen van de geluiden van de vrouw ‘op de weg van de verdachte gelegen om navraag te doen over de betekenis en niet zonder meer door te gaan met het verrichten van seksuele handelingen.’ Dat de mannen niets vroegen, maakt voor de rechtbank alleen niet dat er sprake is van dwang en dus verkrachting.

‘Veelvuldig misbruikt’

De vrouw zou in twee maanden tijd in haar eigen woning veelvuldig zijn misbruikt. Daarbij waren vaak verschillende jongens in haar slaapkamer. Van de seks die ze daar hadden werden opnames gemaakt met een telefoon.

Het verhaal kwam uit op 30 januari 2017, toen een gezinsbegeleider bij de vrouw thuis was en jongens aanbelden om seks met de vrouw te hebben. Toen de vrouw niet opendeed, stuurden ze haar een WhatsApp-bericht dat ze wilden ‘neuken, neuken, neuken’. Ook werd rond die tijd een filmpje van de seks aan een docent van één van de verdachten getoond.

Quote

De vrouw is met weinig respect behandeld. Dat is laakbaar, maar maakt het nog geen verkrach­ting

Rechter

Moreel oordeel

Hoewel de rechtbank niemand veroordeelde, had ze wel een moreel oordeel over de zes jongens van wie vaststaat dat ze seks met de vrouw hadden. ,,Verdachten hebben geprofiteerd van de kwetsbaarheid en beïnvloedbaarheid van de vrouw. Ze hebben hier geen moment bij stilgestaan en alleen aan hun eigen gerief gedacht. De vrouw is met weinig respect behandeld. Dat is laakbaar, maar maakt het nog geen verkrachting.’’

Advocaat Henk van Asselt van één van de verdachten reageerde in 2017, toen de jongens werden opgepakt, boos over het voorarrest. Nu herhaalde hij: ,,Ze worden veel te makkelijk vastgezet. Je ziet nu waar dat toe kan leiden. Ze hebben lang vastgezeten, zonder contact met hun ouders, en school gemist. Met alle problemen van dien.’’

Het Openbaar Ministerie gaat de vonnissen bestuderen en beraadt zich op hoger beroep. Twee van de jongeren zijn vandaag overigens wel veroordeeld tot taakstraffen vanwege diefstal uit de woning van de vrouw. Zij moeten ook een schadevergoeding betalen van ruim 1400 euro.