Mensen zoeken steun bij elkaar na de schietpartij in Uvalde.
Volledig scherm
PREMIUM
Mensen zoeken steun bij elkaar na de schietpartij in Uvalde. © REUTERS

Tieners VS radicaliseren makkelijker: ‘Weinig feedback op hun gedrag’

schietpartij texasWederom heeft een tiener op een Amerikaanse school een bloedbad aangericht. Wat bezielt deze jongeren in de VS? Ze zijn van nature niet radicaler dan Nederlandse adolescenten, maar krijgen veel meer de gelegenheid om uit de bocht te vliegen, aldus expert Jelle Jolles. 

38 reacties

 • Maria Yvonne Franssen

  1 maand geleden
  The Bill of Rights stamt uit 1776 (Virginia), ná de onafhankelijkheidsoorlog van 'moederland' Engeland. Beste mensen, men bevindt zich dan in 'Het Wilde Westen', een Britse kolonie waar vooral veel criminelen uit de UK werden gedumpt. De prairie van de paria's en Buffalo Bill 🤠🐎. Zonder zelfs nog een nationale eenheidsstaat te zijn. Met de Bill of Rights werd voor het éérst de lange weg ingeslagen, naar wat de VS nu is. Men kan toch niet in ernst hiermee het recht op wapens nog verdedigen?
 • Karel Tichmann

  1 maand geleden
  Elke potentiële koper van wapens, vult het ATF-formulier in en de FFL geeft die informatie door aan de NICS. Het NICS-personeel voert een antecedentenonderzoek uit bij de koper. Die antecedentenonderzoek verifieert dat de koper geen strafblad heeft of anderszins niet in aanmerking komt om een vuurwapen te kopen of te bezitten. Sinds de lancering in 1998 zijn er meer dan 300 miljoen controles uitgevoerd, wat heeft geleid tot meer dan 1,5 miljoen weigeringen... J. Diepeveen verdient een sigaar...
 • J. Diepeveen

  1 maand geleden
  @H. Ruitenbroek De oorsprong van het 2e Amendement was (behalve voor persoonlijke veiligheid) primair bedoeld om zich eventueel te kunnen verzetten tegen een tirannieke overheid. Dat 2e amendement zal nooit aangepast gaan worden, laat staan uit de Amerikaanse grondwet verdwijnen. Geen VS politicus die zich verkiesbaar stelt zal zich hier aan gaan wagen. Een meer gedegen background check (voordat een wapen mag worden gekocht) zou wel heel veel schelen.
 • Bikker

  1 maand geleden
  Selectieve verontwaardiging... Als het mannetje of de gedachte van iemand die zoiets doet ineens niet in het (politieke) plaatje past is het geen probleem.. en is er geen aandacht voor...
 • Kristin Groenenboom

  1 maand geleden
  En altijd weer mensen wie naar regering kijken als schuldige. Je wilt ze wel/ je wilt ze niet. Jouw rotzooi opruimen, dat wil je. Je eigen gang gaan, dan wil je ze niet. De gemiddelde NL-er is zo enorm hypocriet geworden! Klagen dat regering niets doet. En als ze het doen, is het ook niet goed. Wat wil je nou? De NL bevolking begint op een kleuterklasje te lijken! Ikke ikke en de rest kan?