Volledig scherm
Steeds meer organisaties willen dat in Nederland ook statiegeld wordt gevraagd over blik en kleine plastic flessen. © ANP

Tientallen gemeenten willen statiegeld op blikjes invoeren

De steun voor het vragen van statiegeld over blik en kleine plastic flessen groeit in Nederland. Dat stelt Recycling Netwerk Benelux. Inmiddels zijn al 101 organisaties, waarvan 29 gemeenten, bij het netwerk aangesloten. Zij hopen dat de maatregel zwerfafval tegengaat. 

Het aantal Nederlandse gemeenten dat wel brood ziet in het vragen van statiegeld groeit gestaag. Niet alleen kleine gemeenten vinden het noodzakelijk om een stimulans te bedenken voor het inzamelen van blik en plastic, schrijft Trouw vanochtend.  

Sinds vorig jaar november is het aantal gemeenten gestegen tot 29, waaronder grote steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem. In totaal zijn nu 101 Vlaamse en Nederlandse organisaties aangesloten. Doel van de alliantie is om regeringen in zowel België als Nederland te dwingen om het statiegeld uit te breiden. In Nederland is er nu alleen statiegeld op grote plastic flessen en bierflesjes.

,,Nederlandse gemeenten uit alle uithoeken van het land doen mee”, aldus woordvoerder Tom Zoete. Volgens Zoete zijn ook de consumenten klaar voor een uitbreiding van het statiegeld. 

Supermarkten

Quote

In Noorwegen draait al jaren een landelijk systeem waarbij winkeliers een vergoeding krijgen voor flessen

Tom Zoete, woordvoerder Recycling Netwerk Benelux

Belangrijkste schakel bij het voeren van statiegeld zijn de supermarkten en verpakkingsbedrijven. Die zien echter niets in het uitbreiden van de remboursproducten. Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de branchevereniging van supermarkten, is tegen uitbreiding van statiegeld. 

De brancheorganisaties stellen dat het zwerfafval niet tegengaat en dat het omschakelen te duur is.  Maar dat valt volgens het recycling-netwerk mee. In Trouw zeggen zij: ,,In Noorwegen draait al jaren een landelijk systeem waarbij winkeliers een vergoeding krijgen voor flessen. Die wordt betaald uit materiaalopbrengst, statiegeld dat niet geclaimd is en een bijdrage van drankenproducenten. De investering hebben ze dan na drie jaar terug.''

Opvallend genoeg zijn de goedkope supermarkten voor recycling:  Aldi en Lidl  hebben al een eigen statiegeldsysteem dat kostendekkend is.

De Tweede Kamer spreekt in dit voorjaar over statiegeld. Zoete is hoopvol: ,,Rutte heeft gezegd het groenste kabinet ooit te worden, dit besluit hoort daarbij.''