Volledig scherm
Tijs van den Brink © ANP Kippa

Tientallen haatreacties voor vastende Tijs

opinieEO-journalist Tijs van den Brink logeerde tijdens de ramadan twee dagen bij een liberaal islamitisch gezin. Tijdens gesprekken met andere moslims hoorde hij echter ook geluiden die hem zorgen baren.

Islamofobie bestaat. Dat wist ik al, maar de afgelopen weken heb ik het ook gevóeld. En gehoord van moslims. Zo sprak ik met Güner Tozgül. Tijdens de Dodenherdenking las hij een gedicht voor op de Dam. Op sociale media kreeg hij ervan langs. 'Dodenherdenking in Islamsterdam!' en: 'Zijn er geen Nederlandse jongeren die een gedicht kunnen voordragen?' Güner is 16 en hier geboren!

Ik maakte een vlog over de twee dagen dat ik vastte tijdens de ramadan voor het programma Tijs en de ramadan, en postte deze op het doorgaans vriendelijke Facebook. Tientallen haatreacties waren het gevolg.

Samenleven

Quote

Ik weet niet hoeveel moslims echt voor vrijheid en gelijkheid zijn, maar ze zijn er

Tijs van den Brink

Ons land telt zo'n 850.000 moslims. Hoe belangrijk het geloof voor sommige moslims ook is, ik heb er niet één ontmoet die zei: ,,Ik leef liever in een moslimland.'' Moslims en niet-moslims moeten samenleven, of ze dat nu leuk vinden of niet. En als je samenleeft, helpt haten niet. Voor je het weet, vloeit er bloed. Dat zagen we onlangs nog in Londen. Daarom: stop met haten! Haten heeft in mijn religieuze traditie, het christendom, nog een tweede betekenis, namelijk 'op de tweede plaats zetten'. In die betekenis gaat de zin 'stop met haten!' ook op voor moslims. Een rondgang door islamitisch Nederland leerde me dat het geloof van veel moslims elementen bevat die strijdig zijn met onze grondwet. Vrouwen, homo's, joden, christenen, atheïsten en afvalligen worden door velen in de islam op de tweede plaats gezet.

Ik heb vrouwen gesproken die verstrikt zaten in een islamitisch huwelijk. Manlief wilde de scheiding niet afkondigen maar ging er wel met een ander vandoor. De imam weigerde het huwelijk te ontbinden zolang de man geen toestemming gaf.

Afvalligheid is ook voor sommige moslims in Nederland een groot probleem. Ik sprak met een man die door moslimcollega's wordt genegeerd sinds hij zich afkeerde van de islam. Niet-moslims horen in islamitische landen minder rechten te hebben dan moslims, zo is mij de afgelopen weken regelmatig gezegd.

Ongelijkheid

Vrijwel alle moslims vertelden mij dat dit soort regels alleen in moslimlanden hoort te gelden en dus niet in Nederland. Ondertussen hangt een (fors?) deel van de moslims die ongelijkheid diep van binnen wel aan. Dat helpt niet bij vredig samenleven.

De gedachte dat wij vrijheid inleveren op het moment dat moslims het voor het zeggen krijgen, maakt veel mensen bang voor de islam. Ik weet niet hoeveel moslims echt voor vrijheid en gelijkheid zijn. Maar ze zijn er. Het gastgezin waar ik logeerde moest niets hebben van ongelijkheid van man en vrouw, van weerzin tegen homo's, van straf op afvalligheid of van ongelijke behandeling van joden of christenen. Bij hen geen spoor van haat, ondanks alle islamofobie die ook zij herkenden. Praten wilden ze, in plaats van haten. Ik werd er vrolijk van. 

Deel 1 van Tijs en de ramadan is 26 juni uitgezonden. Deel 2 en 3 volgen op 3 en 10 juli, op NPO2.

AD-journalist Angela de Jong keek naar de uitzending en schreef er een column over. Haar mening over Tijs en de ramadan is hier te lezen.