Starlink satellieten in een kaarsrechte lijn.
Volledig scherm
Starlink satellieten in een kaarsrechte lijn. © videostill

Tientallen mensen zien ‘ketting’ voortbewegende lichtjes aan de hemel

Een 'ketting’ van tientallen zich langzaam voortbewegende lichtjes aan de hemel was zondagavond rond 23.00 uur op vele plaatsen in Nederland te zien. Nee, het waren geen ufo's, maar een aantal Starlink-satellieten van Elon Musk. 

‘Boven Wintelre vliegen momenteel heel veel lichtjes achter elkaar hoog in de lucht. In een rechte lijn en snel achter elkaar’, meldt Sanne Huijben aan het Eindhovens Dagblad. ‘Drones? Vliegtuigen? Wat is dit? Er komt geen einde aan.’ 

Huijben is niet de enige die de lichtjes zondagavond zag. Wetenschapsjournalist en sterrenkunde-publicist Govert Schilling werd zondagavond bedolven onder de mails, tweets en apps met vragen over het merkwaardige fenomeen. ,,Als je iets ziet vliegen en je weet niet wat het is, is het een ufo; een niet-geïdentificeerd vliegend object. Daar gingen niet veel mensen van uit, maar er waren er wel veel die zich afvroegen: wat was dit? Het waren geen vliegtuigen en het hield maar niet op.”

‘Indrukwekkend en spectaculair verschijnsel’

Een eerdere lancering van Starlink satellieten, in januari 2020.
Volledig scherm
Een eerdere lancering van Starlink satellieten, in januari 2020. © EPA

De uitleg is simpel, aldus Schilling: de bewegende lichtpuntjes aan de sterrenhemel waren de 60 satellieten die op 18 maart vanaf het Kennedy Space Center in Florida zijn gelanceerd en in een baan om de aarde zijn gebracht. Ze zullen ook de komende avonden nog regelmatig te zien zijn, zegt Schilling, bekend van onder meer zijn optredens in De Wereld Draait Door. ,,Het is een heel indrukwekkend en spectaculair verschijnsel. In het begin zitten ze heel dicht op elkaar en zijn ze als een lijn van 'heldere sterren’ te zien. In de loop van de tijd waaieren ze uit en worden ze op grotere hoogte gebracht. Na een tijdje zijn ze niet meer te zien.” 

Voor donderdag 23 april staat de volgende tranche van zestig Starlink-satellieten gepland. In totaal wil het bedrijf van Musk zo'n 12.000 van deze kunstmanen de ruimte in schieten. Het netwerk moet gaan zorgen voor een nieuwe generatie internet met hoge kwaliteit en lage kosten.

Bekijk hier onze meest bekeken video's.