De afperser ondertekende de bombrieven met rechte en schuine streepjes (rechtsonder) en gebruikte een 9 Volt-batterij. Ook stopt de dader in elke envelop een papieren zakje met een aanzicht van Delft.
Volledig scherm
De afperser ondertekende de bombrieven met rechte en schuine streepjes (rechtsonder) en gebruikte een 9 Volt-batterij. Ook stopt de dader in elke envelop een papieren zakje met een aanzicht van Delft. © Politie

Tientallen tips over bombrieven na tv-uitzending

Het aantal tips over de recent verstuurde bombrieven is woensdag opgelopen naar 56, meldt de politie. Dinsdagavond werd in het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de zaak. Tijdens en kort na de uitzending waren er al enkele tientallen tips binnengekomen.

De politie maakte gisteravond in het televisieprogramma bekend dat de afperser die sinds begin dit jaar bij tien bedrijven bombrieven liet bezorgen, de brieven ondertekende met een rij kleine streepjes. Ook gebruikte de afzender 9 Volt-batterijen van het merk Industrial by Duracell.  ,,We zijn blij dat er zoveel tips zijn binnengekomen, het is een mooi aantal", aldus een woordvoerder van de politie. Er wordt nog bekeken hoe bruikbaar ze zijn.

De bombrieven zijn bezorgd in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Kerkrade. Het gaat onder meer om banken, luxe hotels, autobedrijven en een makelaar. Zeven brieven werden in de eerste dagen van dit jaar bezorgd uit naam van het het Rotterdamse incassobureau CIB. Die gingen allemaal niet af. Vorige week kwamen er bij drie bedrijven opnieuw bombrieven die allemaal ontbrandden nadat de ontvangers ze hadden geopend. De dader had een andere envelop gebruikt zonder afzender.

Postkamers op scherp

De bombrieven hebben nog niemand verwond, maar volgens de politie had de ontvlambare inhoud zeker tot brandwonden kunnen leiden. En dus staan postkamers bij veel bedrijven weer op scherp. Dinsdagmiddag moest de politie nog uitrukken bij een kantoor van de Rabobank in de Utrechtse wijk Kanaleneiland omdat er een verdachte brief binnen was gekomen. Deze keer was het echter loos alarm.

De afperser eist een onbekend bedrag aan bitcoins, zo maakte de politie afgelopen week al bekend. Bij elk bedrijf wordt een ander bedrag geëist. Ook stopte de afzender van de bombrieven het explosieve materiaal steeds in een papieren souvenirzakje met daarop het aanzicht van Delft. De politie liet weten dat ze goed in kaart hadden waar de zakjes werden verkocht en hoopte dat er iemand was die iets opvallends had gezien.

Justitie heeft inmiddels een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Bekijk hieronder onze video's over de bombrieven.

 1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
  PREMIUM
  Geldoorlog in Europa

  Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

  De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?
 2. Einde aan onzekerheid: Nederlands 'coronaschip' mag aanmeren in Florida
  UPDATE

  Einde aan onzeker­heid: Nederlands 'corona­schip' mag aanmeren in Florida

  De kogel is door de kerk: het door het coronavirus getroffen cruiseschip MS Zaandam mag vanavond onder strikte voorwaarden aanmeren in Port Everglades, bij Fort Lauderdale in Florida. Dat heeft burgemeester Dean Trantalis vanavond bekendgemaakt. De gouverneur van Florida verzette zich al dagen tegen de komst van het Nederlandse cruiseschip, maar werd onder andere door president Donald Trump onder druk gezet.