Volledig scherm
© Dennis Beek

Tientallen vallende sterren per uur op heldere zondagnacht

Wie vallende sterren wil spotten heeft in de nacht van zondag op maandag de grootste kans. De Perseïdenzwerm, de jaarlijkse regen van 'vallende sterren' beleeft dan zijn hoogtepunt met  44 meteoren per uur. En het wordt helder, aldus Ben Lankamp van Weerplaza. 

Aankomende nacht zijn de vallende sterren op sommige plaatsen in Nederland te zien. In het noorden en het westen is de kans het grootst. In Noord-Holland en Friesland kan een buitje vallen, maar er zijn ook veel opklaringen. Het zuiden en zuid-oosten kampt met wolken en buitjes. 

Wie wil genieten van de sterrenregen moet op een donkere plek gaan staan, waar lichtvervuiling geen roet in het eten kan gooien. ,,Op de Waddeneilanden om twee uur 's nachts zit je dus op de eerste rang',, aldus Lankamp. 

Zondagnacht

Zondag overdag is het op veel plekken zonnig en ook zondagnacht komen er brede opklaringen voor, het blijft droog en het wordt ongeveer elf graden. ,,Prima omstandigheden om vallende sterren te kijken.'' Dit is vooral in het midden en noorden van Nederland het geval, het oosten en zuiden kunnen nog wat wolkenresten overdrijven. 

Elk jaar rond 13 augustus zijn er bij helder veel vallende sterren te zien. Deze meteoren horen bij de Perseïdenzwerm, waarbij vele tientallen vallende sterren per uur zijn te zien. De lichtstrepen in de lucht zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel zijn te aanschouwen.

Wil jij de meteoren voor eeuwig vastleggen op foto? Op internet vind je veel tips van fotografen, voor zowel compactcamera's als spiegelreflexcamera's. 

Volgende week

Maandag en dinsdag worden mooie zomerdagen met oplopende temperaturen tot wel 26 graden in Limburg. Daarna wordt het iets wisselvalliger en daalt de temperatuur. ,,Het wordt heel normaal weer halverwege augustus, 22/23 graden en af en toe een buitje.'' 

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (41%)
  • Patat (59%)
42724 stemmen