Volledig scherm
Dode varkens aan de Hazelbergsestraat in Heeswijk-Dinther. © Domein van der Meijden / BD

Tientallen varkens verstikt door 'heel veel pech'

Tientallen varkens zijn vandaag om het leven gekomen na een stroomstoring in een varkensbedrijf in Heeswijk-Dinther. De dieren liggen naast de stal opgestapeld en zijn afgevoerd naar een destructiebedrijf.

Quote

Dit is gewoon een ramp voor die ondernemer, niemand wil zijn varkens zo zien

Herman Krol, voormalig ZLTO-voorzitter

De dieren zijn vermoedelijk gestikt. Door de stroomuitval werkte de ventilatie in de vleesvarkensstal niet meer. De boer plaatste nog losse ventilatoren en liet een dierenarts komen, maar voor circa zeventig dieren kwam de hulp te laat.

De varkens lagen in één afdeling van de stal. In drie andere vertrekken waren geen dieren dood. De NVWA bekijkt de zaak niet, omdat het om een technisch mankement gaat, aldus woordvoerder Lex Benden. ,,Het is natuurlijk bijzonder naar wanneer er dieren omkomen. Maar dat is in dit geval veroorzaakt door kortsluiting. Daarom heeft de NVWA hier geen taak."

De betrokken ondernemer is niet bereikbaar voor commentaar. Volgens collega Herman Krol, voormalig ZLTO-voorzitter in Bernheze, hebben de varkens en de betrokken boer 'heel veel pech' gehad. 

Door een klein gaatje in een waterslang zou een straal water een hoog hangende kabelgoot en vervolgens een meterkast hebben bereikt. Zo ontstond een kortsluiting: ,,Het is zo verschrikkelijk ongelukkig uitgevallen. Dit is gewoon een ramp voor die ondernemer, niemand wil zijn varkens zo zien.''

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”