Volledig scherm
Jeroen Kunstman © Thierry Schut

Tijd voor vernieuwing bij toneelverenigingen Westland

Het amateurtoneel in Westland heeft het moeilijk. Ledenbestanden van verenigingen vergrijzen en jongeren staan niet in de rij om zich aan te melden. 'Tijd voor vernieuwing,' vindt onder anderen André de Vries, voorzitter van Koperen Kees.

Quote

Ik geloof niet dat we toneel in Westland extreem groot kunnen maken, daar is het karakter van de Westlan­ders niet naar

Anita Zuidinga

Amateurtoneel heeft bot gezegd geen 'hip imago'. Dat blijkt wel uit het feit dat bij de meeste toneelverenigingen voor volwassenen de gemiddelde leeftijd hoog ligt: boven de 50. ,,Jongeren ontbreken," zegt Anita Zuidinga, voorzitter van toneelvereniging Sint Jan Baptist '93 in Wateringen. ,,Dat is vervelend, omdat jongeren wel het voortbestaan van een amateurvereniging als deze kunnen garanderen. Zonder hen is er straks geen vereniging meer."

Het is een probleem waar meer Westlandse toneelclubs mee kampen, erkent Jeroen Kunstman, voorzitter van Westland Cultuurweb. ,,Om jongeren te trekken is daarom wel enige vernieuwing nodig," zegt hij. Onlangs zijn vertegenwoordigers van verenigingen bijeengekomen om de problematiek én de mogelijke oplossingen te bespreken.

Losse producties
Kunstman: ,,Daar is bijvoorbeeld uitgekomen dat jongeren eerder aanslaan op het deelnemen aan losse producties, dan zich op te geven voor een vast lidmaatschap bij een vereniging. Daarnaast willen veel beginners liever eerst basiscursussen volgen, voordat zij meedoen met de ervaren toneelspelers van het gezelschap. Die cursussen worden nu nog weinig gegeven, maar daar zou natuurlijk verandering in gebracht kunnen worden. De drempel om mee te doen ligt dan een stuk lager."

Alles wat de drempel om toneel te gaan spelen verlaagt, is volgens voorzitter André de Vries van theatergezelschap Koperen Kees een stap in de goede richting. ,,Daarbij ben ik er van overtuigd dat we niet meer kerngebonden moeten denken. De gedachte 'wij moeten een toneelvereniging zijn voor Heulers in Kwintsheul' is een ouderwetse. Je kunt als vereniging makkelijk die grenzen overschrijden."

Samenwerking
Kunstman vult dat aan met de term 'samenwerking.' ,,Festivals zoals Theaterfestival Onder De Hoge Bomen in Naaldwijk, waarvoor amateurverenigingen samenwerken, leveren veel aandacht op voor culturele instanties in Westland. Dat soort dingen moeten we vaker doen."

De eerste stappen richting vernieuwing worden door Sint Jan Baptist '93 en Epicentrum Toneel uit Naaldwijk al gezet via een fusie en de bouw van een nieuwe theaterloods. Zuidinga: ,,Ik geloof niet dat we toneel in Westland extreem groot kunnen maken, daar is het karakter van de Westlanders over het algemeen niet naar, maar met een nieuwe behuizing zijn we samen wel een stapje dichter bij voortbestaan."

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.