Tijgeren voor de Rus en IS
De Nederlandse strijdkrachten gaan zich weer toeleggen op gevechtstrainingen. Door de opstelling van Rusland en de ontwikkelingen in het Midden-Oosten is een andere benadering noodzakelijk. Daarom gaat het roer om in de oefeningen, stellen Rob Verkerk (marine) en Mart de Kruif (landmacht).
Het leger mist de middelen, de kennis en de state of mind om zijn mannetje te kunnen staan in gevechtsoperaties
De Nederlandse marine moet meer dan voorheen zijn voorbereid op een confrontatie, zegt Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk in een interview met deze krant. ,,We worden weer geconfronteerd met dreigingen. (...) De flanken van Europa moeten goed beschermd zijn."
Het accent in de trainingen is daarom verlegd naar 'het hogere deel van het geweldsspectrum'. ,,Het desnoods met geweld vrijhouden van de aanvoerroutes van versterkingen over zee of het uitvoeren van landingsoperaties vanaf zee vergt een andere manier van optreden dan het bestrijden van piraterij of het tegengaan van drugs- en mensensmokkel."
Het vechten verleerd
De uitspraken van Verkerk staan niet op zich. In zijn column in de Defensiekrant kondigde ook luitenant-generaal Mart de Kruif, baas van de Koninklijke Landmacht, een koerswijziging aan. Volgens hem zijn 'we' het vechten verleerd. Het leger mist de middelen, de kennis en de state of mind om zijn mannetje te kunnen staan in gevechtsoperaties, stelt De Kruif. ,,Dat is een harde conclusie waar we het niet bij kunnen laten."
De koerswijziging betekent concreet dat eenheden weer tot op brigadeniveau gaan oefenen in het vechten tegen een volwaardig leger. En minder tegen vijanden die klein en onvoorspelbaar zijn, de situatie waar Nederlandse militairen in Afghanistan mee te maken hadden. ,,Toen patrouilleerden eenheden van hooguit veertig manschappen vanuit een goed beveiligde basis. Ze gingen op pad om informatie te verzamelen of hulp te bieden,'' zegt landmachtwoordvoerder Remy van Strien.
Iedereen leert die technieken wel in de opleiding. Maar nu de dreiging er is, moeten we er ook weer in oefenen
Leren samen optrekken
Het vechten tegen een volwaardig leger vraagt een grootschaliger aanpak. Daar staan niet alleen infanteristen op het slagveld. Maar ook tanks. Artillerie. Er lopen genisten rond om stellingen te bouwen en militairen die iedereen bevoorraden. Leidinggevenden moeten weer leren hoe ze al die afzonderlijke eenheden samen laten optrekken.
Hoe ze communiceren met de manschappen, hoe ze aanvalsplannen maken en hoe ze met hun commandoposten strategisch meebewegen tijdens aanvallen of als ze in de verdrukking dreigen te komen. Sinds de val van het IJzeren Gordijn is hier nauwelijks nog in getraind. ,,Iedereen leert die technieken wel in de opleiding. Maar nu de dreiging er is, moeten we er ook weer in oefenen,'' zegt Van Strien.
Niet terug in de tijd
De grootschalige oefeningen betekenen volgens Van Strien niet een stap terug in de tijd. Integendeel. Wapensystemen zijn de afgelopen decennia aanzienlijk verbeterd. Artillerie heeft bijvoorbeeld een groter bereik dan ooit en kan veel preciezer vuren. Ook drones zijn niet meer weg te denken op het slagveld. Nederland heeft weliswaar geen drones die bommen kunnen afvuren, maar het zijn wel de moderne verkenners in de frontlinie.
Na de val van de Muur waren de prioriteiten gericht op operaties ver van huis
In de nabije toekomst moeten de eerste grote oefeningen worden gehouden, waaraan zo'n vierduizend manschappen meedoen. Omdat oefenterreinen in Nederland te klein zijn, zal dat hoogstwaarschijnlijk in Duitsland gebeuren. Nederland is overigens niet het enige leger dat weer leert vechten. In NAVO-verband zijn afgelopen jaar al meerdere grootschalige oefeningen gehouden. Dick Zandee, defensie-expert bij onderzoeksinstituut Clingendael, stelt dat de veranderende opstelling van het leger past in het tijdsbeeld.
Druk om in actie te komen
,,Na de val van de Muur waren de prioriteiten gericht op operaties ver van huis, vaak in kleine teams. Daar was de training op toegesneden. Dat verandert nu." De opstelling van Rusland en de opkomst van IS brengen daar verandering in. ,,Poetin bouwt sinds 2010 in sneltempo een leger op. Vooral op land, maar op zee zijn er ook ontwikkelingen. De NAVO-landen moeten daarop reageren. Vooral vanuit Oost-Europese landen wordt druk uitgeoefend om in actie te komen.
Ook in het Midden-Oosten verandert de situatie. In tegenstelling tot andere terroristische organisaties heeft IS wel een bewapend leger dat een grondgebied wil beheersen. Dat vraagt om een andere benadering." Zowel De Kruif als Verkerk hamert op meer geld voor Defensie. ,,Als de zeespiegel stijgt, bouwen we ook dijken," zegt laatstgenoemde. ,,Dus als de dreiging toeneemt, moet je ook bereid zijn Defensie te versterken."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Man hangt aan spoorboom, ProRail woest: ‘Dit kan écht niet’
Een filmpje waarin een jolige jongeman in een hefboom klimt van de spoorwegovergang in Mariënberg, heeft de woede gewekt van spoorwegbeheerder ProRail. ,,Dit is er echt één in de categorie aanpakken, de aangifte is in voorbereiding’’, meldt woordvoerder Aldert Baas. -
Met video
Kabinet sleutelt nog aan nieuwe wet, maar gaat komende weken al panden opeisen voor asielopvang
Gemeenten met lege rijkspanden worden de komende weken gedwongen om asielplekken te leveren. Ruim twintig gebouwen zijn in beeld. Ook werkt het kabinet nog aan een wet die het opleggen van asielopvang makkelijker maakt. En er moeten nog drie aanmeldcentra komen zoals in Ter Apel. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
PREMIUM
In de wijk van Feyenoord-talent Malacia: ‘Als je hier woont, wordt een schietpartij een beetje normaal’
Vanaf het trapveldje waar hij leerde voetballen, kon hij de Kuip al zien. Toch moest Tyrell Malacia van ver komen. In Hillesluis, een van de armste wijken van Rotterdam, hoopt iedereen dat hij woensdag met Feyenoord de Conference League wint. ‘Ik zei laatst tegen Tyrell: besef je wel wat je hebt bereikt?’ -
PREMIUM
500 miljoen euro verlies, en toch wil Kaag de knip trekken voor KLM
Voor nog eens 220 miljoen euro wil het kabinet aandelen Air France-KLM kopen. Om zeggenschap over de ‘blauwe trots’ te houden, had minister Sigrid Kaag van Financiën weinig keus. -
Nederlands marineschip verliest 4000 liter smeerolie in Oostzee
Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën heeft afgelopen maand ongeveer 4000 liter smeerolie verloren. Dat gebeurde in de Oostzee waar het fregat deel uitmaakte van het NAVO-vlootverband Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1), meldt het ministerie van Defensie.