De Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.
Volledig scherm
De Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. © Erik van Hest / BD

Tilburgse student met meningokokken overleden

Een student journalistiek (20) die deze week de meningokokkenziekte opliep, is aan de bacteriële infectie overleden. Dat bevestigt de directie van Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. Op de school is met grote verslagenheid gereageerd.

De uit Eindhoven afkomstige student werd afgelopen zondag in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. De vierdejaars student was vorige week nog aanwezig tijdens het introductiekamp voor eerstejaarsstudenten van de FHJ. Hij was daar aanwezig als begeleider.

Marjo Spee, directeur Fontys Hogeschool Journalistiek, heeft op Facebook een reactie geplaatst over het overlijden van de student. ,,Met grote schrik, verslagenheid, verwarring en verdriet heeft ons vanmiddag het droevige bericht bereikt dat onze student vandaag in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven is overleden. Op dit moment gaan onze gedachten uit naar de familie, vrienden en kennissen."

Lessen stilgelegd

Toen donderdagmiddag het tragische nieuws bekend werd, besloot Fontys alle lessen direct stil te leggen en de aanwezige studenten naar huis te sturen. Andere studenten werden per mail op hoogte gesteld. Morgenmiddag is er een bijeenkomst op de school ter nagedachtenis aan hem.

In het gebouw van de FHJ heerste vanmiddag verslagenheid. Groepjes studenten die in hetzelfde leerjaar zaten of die de jongen goed kenden, kwamen samen in de aula van de school om elkaar te steunen. Anderen vielen elkaar buiten het schoolgebouw in de armen. Docenten en studenten hadden geen woorden voor het plotselinge verlies van hun leerling of klasgenoot.

Voetbal

Op een persoonlijke website staat te lezen hoe de student het liefst voetbaljournalist wilde worden. 'Elke dag omgeven zijn door de bal, de belangrijkste bijzaak ter wereld', zo schreef de student.

Meningokokkenziekte is een besmettelijk ziekte die mensen krijgen door een bacterie. Het gevolg kan een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging zijn. De kans is heel klein dat iemand ziek wordt na besmetting. Toch besloten de GGD en de FHJ de besmetting maandag naar buiten te brengen. 

Studenten die tijdens het introductiekamp intensief contact hadden met Van Bokhoven zijn inmiddels persoonlijk benaderd door de GGD Hart voor Brabant. Deze ongeveer twintig studenten hebben antibiotica gekregen.

Bekijk in de video hieronder wat meningokokkenziekte precies is: