Volledig scherm
PREMIUM
De 16-jarige Tim Reynders uit Arkel is in mei om het leven gekomen tijdens een 'choking challenge': het bewust afknijpen van zuurstof om in een roes te raken. © Privéfoto

Tim (16) zag geen gevaar... net als al die andere tieners

Choking challengeHet is de nachtmerrie van iedere ouder. De 16-jarige Tim Reynders uit Arkel overleed vorige maand doordat hij meedeed aan de choking challenge. Tieners zien de risico's van dit soort levensgevaarlijke spellen niet in.

Volledig scherm

Ruim een maand na de dag dat het leven van het gezin Reynders in één klap veranderde, zoeken vader Geert en moeder Anita bewust de publiciteit. Omdat zij vinden dat ouders, maar ook de kinderen zelf, niet vaak genoeg gewaarschuwd kunnen worden voor dit soort levensgevaarlijke 'spelletjes'. ,,De boodschap is vooral dat ouders niet moeten denken, 'dat doet mijn kind niet'. Dit paste ook niet bij Tim. Hij was een rustige, voorzichtige jongen die anderen juist wees op gevaren. En toch gebeurde het'', zegt Inge Schopenhouer, die namens de familie het woord voert.

Het idee van de challenge is dat de jongeren hun halsslagader dichtknijpen en pas loslaten vlak voordat ze stikken. Door zuurstofgebrek hallucineren zij, wat een 'kick' zou geven. Toen Tim moest loslaten, gleed hij uit en kwam hij om het leven doordat de ceintuur zijn ademhaling blokkeerde. Hij filmde het ongeluk met zijn eigen mobieltje. De afgelopen jaren kwamen wereldwijd al veel meer tieners om bij het 'spelletje'.