Volledig scherm
Minister Timmermans (r) ontmoet zijn Turkse collega Davutoglu op 21 maart © ANP

Timmermans: Toetreding Turkije tot EU 'geen groot ding'

Toetreding van Turkije tot de Europese Unie is geen grote zaak in vergelijking met wat we de afgelopen jaren hebben bereikt op het gebied van de Europese integratie. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dinsdag.

'Het is geen groot ding' als je het vergelijkt met het feit dat we eeuwige vriendschap tussen Duitsland en Frankrijk hebben gerealiseerd en de landen van het voormalige Oostblok in de EU hebben geïntegreerd, meent Timmermans.

Hij sprak samen met zijn Duitse ambtgenoot Guido Westerwelle op een discussie over de toekomst van Europa op de Internationale Duitse School in Den Haag. Westerwelle pleitte voor het versnellen van de onderhandelingen tussen Turkije en de Europese Unie. Die hebben de afgelopen twee jaar stilgelegen.

Centrale thema van de bijeenkomst met Duitse en Nederlandse scholieren was de toekomst van Europa. De jongeren mogen blij zijn dat de EU is opgericht, aldus Westerwelle. 'Als Europa er vandaag nog niet was, dan zou men het onmiddellijk moeten uitvinden.'

Gelukkigste continent
Volgens de liberale bewindsman zijn wij het 'gelukkigste continent op de wereld'. Maar als we onze levenswijze de komende decennia willen beschermen, zullen we als Europa moeten blijven samenwerken. Hij verwees daarbij naar grote uitdagingen van nieuwe politieke en economische machten als China, Brazilië en India.

Voor de jongere generatie is EU een 'feit', stelde Timmermans. 'Europeaan zijn is jullie lot.' Hij zei het zelf aan zijn kinderen te merken. Die reizen met een vanzelfsprekendheid die hij zelfs nog niet kent en zijn ouders al helemaal niet. Zijn ouders gingen nog op huwelijksreis naar Amsterdam, zijn kinderen gaan tegenwoordig zonder nadenken voor een feestje in het weekeinde naar Barcelona.

Op de relatie tussen Nederland en Duitsland is volgens beide bewindslieden niets aan te merken. Die band is 'bijna perfect'. Er was maar een ding waar Timmermans 'een beetje' jaloers op was. Volgens hem kan ons land wat leren van de wijze waarop Duitsland zijn verleden heeft verwerkt. 'We zijn iets te nalatig met ons verleden.'