Volledig scherm
De hoedjes van vorig jaar: Koningin Maxima, minister Jeanine Hennis-Plasschaert, minister Edith Schippers, staatssecretaris Wilma Mansveld, Kamerlid Carla Dik-Faber, minister Jet Bussemaker, Staatssecretaris Sharon Dijksma, Minister Lilianne Ploumen, Kamerlid Marianne Thieme en minister Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus. © ANP/Reuters

Tips & trucs voor hoedjes Prinsjesdag bij windkracht 8

prinsjesdagPrinsjesdag is bij traditie een kleurrijke parade van al dan niet geslaagde hoedjes en alles wat tegenwoordig doorgaat als hoofddeksel. Maar hoe blijven die kunstzinnige creaties en absurdistische statements rotsvast op het hoofd van vrouwelijk politici zitten bij de voor dinsdag voorspelde windkracht 8? Drie ontwerpsters geven tips waarmee met een beetje mazzel kan worden voorkomen dat al die hoedjes als frisbees door het Binnenhof zullen vliegen.

Volledig scherm
© Pim Ras
Volledig scherm
© Pim Ras
Volledig scherm
© Pim Ras
Volledig scherm
© Pim Ras
Volledig scherm
© ANP

Vrouwelijke politici die dinsdag met een hoofddeksel op naar de Binnenhof gaan kunnen zich een gênant moment - het plotseling afwaaien van de hoed - besparen als ze zich maar houden aan de handige tips en trucs van ontwerpsters. ,,Enige aandacht voor de waanzinnig slechte combinatie 'hoed-orkaankracht 'is vooraf zeker gewenst'', benadrukken de Nederlandse hoedendesigners Berry Rutjes, Herma de Jong en Thea Vossen eensluidend.

Maatwerk
Volgens Herma de Jong uit Baarn blijven hoedjes die exact op de anatomie van het dameshoofd zijn afgestemd, meestal prima zitten bij noodweer. ,,Maatwerk zuigt zich als het ware als een bus vast op het hoofd. Een kleinere maat kiezen is geen optie. Dat gaat pijnlijk knellen en zal uiteindelijk leiden tot hoofdpijn''. De Jong - leverancier van 5 nog geheime Prinsjesdag-hoedjes - vermoedt dat een beetje politica bewust zal hebben gekozen voor het betere maatwerk. ,,Confectiehoedjes die je in de winkel koopt passen doorgaans minder goed en zullen dus sneller als ongeleide projectielen door het landelijke regeringscentrum zeilen''.

Hoedenspeld
Behalve maatwerk tot op de millimeter zijn er nog wel meer handigheidjes die kunnen voorkomen dat een hoofddeksel op Prinsjesdag de spreekwoordelijke eindstreep niet haalt. De traditionele hoedenspeld, waarmee een hoed kan worden vastgestoken in het haar, wordt volgens de Goudse ontwerpster Berry Rutjes (8 Prinsjesdag-hoedjes dit jaar) vrijwel nooit meer gebruikt. ,,Vroeger, toen de meeste vrouwen nog lang haar hadden, was het een superhandig hulpmiddel. In een opgestoken kapsel werkt het prima, maar de meeste dames hebben tegenwoordig een korter gemakskapsel. Dan heeft zo'n speld totaal geen zin. Hooguit is zo'n elegante prikker geinige decoratie''. 

Elastiek en formaat
Hoedenmaakster Thea Vossen uit Den Bosch - 'mmm, helaas dit jaar weer geen Prinsjesdag-opdrachten' - adviseert, afhankelijk van het model hoed, een onzichtbaar elastiekje aan de hoed te bevestigen. Ook haar collega's De Jong en Rutjes pleiten voor een ragfijn rekbaar bandje dat de meest extreme risicohoed redelijk stormproof zal maken. Vossen: ,,Aan de binnenzijde van de meeste designhoeden zitten lusjes waaraan je vrij makkelijk dun elastiek kunt vastmaken. Dat elastiek verstop je vervolgens onder je haar. Meestal werkt dat goed bij gemiddelde windkracht, maar bij storm kan het ook met zo'n elastiekje nog fout gaan. Vooral bij van die gigantische creaties van het model ruimteschip of design met veel uitsteeksels. Die zijn mooi en indrukwekkend, maar het zijn wel windvangers. Hoe kleiner het supervrouwelijke fashionitem is, des te minder gevoelig is het ding voor harde wind. Persoonlijk zou ik niet te veel rekening houden met wind. Er zijn immers slimme foefjes om de hoed stevig op je hoofd te houden. Trucjes die niemand hoeft te zien''.

Kammetjes
Het is, zo stelt Berry Rutjes, ook mogelijk om kammetjes vast te maken in de binnenzijde van de hoed. ,,Daardoor blijft het hoofddeksel ook wat steviger op het kapsel zitten. Die kammetjes fungeren als een soort haarspelden. Maar ook voor dit hulpmiddel geldt weer: het biedt geen honderd procent garantie dat de Prinsjesdaghoed daadwerkelijk bij windkracht zoveel blijft zitten. Desnoods kan ook nog voor een combinatie kammetjes-elastiek worden gekozen. Dat geeft een dubbele zekerheid''.

Dubbelzijdig plakband
Het hoedje op het hoofd vastplakken met tape dat dubbelzijdig een hoge kleefkracht heeft? De drie ontwerpsters gieren het uit. ,,Het zou kunnen'', zegt Vossen. ,,Maar waarschijnlijk blijft het hoofddeksel op die manier nooit goed aan je haren plakken. En als dat wel zo is, ziet je kapsel er niet uit als je de hoed afzet. De haren blijven immers aan de tape kleven''.

Materiaalkeuze
Niet alle materialen waarvan moderne hoedjes worden gemaakt zijn geschikt voor extreme weersomstandigheden. Vooral hoofddeksels die zijn geconstrueerd van het ragfijne, gaasachtige materiaal 'sinamay' zijn uiterst gevoelig, weet hoedenmaakster Herma de Jong. ,,Vooral voor vocht. Daarom adviseer ik de draagsters van sinamay-hoeden altijd een beschermende paraplu mee te nemen. De politici waarvoor ik deze keer een sinamayhoedje mocht maken, hebben allemaal een plu voor noodsituaties. Dat komt dus wel goed. En mocht er sprake zijn van eventuele regen- of stormschade: na Prinsjesdag gaan de uit model geraakte hoedjes in mijn atelier gewoon in de revisie. Kunnen de dames in kwestie ze nog een keer op''. De meeste hoeden zullen, zo verwacht Thea Vossen, zijn gemaakt van vilt. ,,Dat is minder kwetsbaar voor bar weer en dus een betere keuze bij dit soort gelegenheden''.

Volledig scherm
© Pim Ras
Volledig scherm
© Pim Ras
Volledig scherm
© Pim Ras
Quote

Geen vrouw wil dan worden gezien met een in elkaar gestort model. Naderhand uitdeuken kan altijd, maar daar hebben de dames politici op zo'n belangrij­ke dag niets aan

Thea Vossen

Model
Vrouwelijke politici die dinsdag op zeker willen spelen kiezen, als het aan de ontwerpsters ligt, een 'vrij gangbaar model'. Berry Rutjes: ,,De trend is momenteel vrij strak, klassiek design. Het gaat anno 2015 om het uitstralen van klasse en niet meer om een heftig statement maken met complete raketten en vliegtuigen op het hoofd. Het is allemaal wat ingetogener. En dat helpt weer bij storm. Het is al gezegd: hoe extremer en groter de creatie, des te groter de kans dat je je hoed tientallen meters achterna moet rennen''. Herma de Jong: ,,De haarversierselen, zoals een bloemig toefje aan de zijkant van het kapsel, zijn een beetje uit de mode. Deze zogenoemde 'fascinators' zul je dinsdag dus amper zien op het Binnenhof. De echte stijlhoed is terug. Die mag qua desgin best bijzonder zijn, maar nooit over de top''.

Waterafstotende spray
Bij heftige plensbuien zakken de meeste designhoeden als een 'pudding' in elkaar. Om dergelijk drama voor te zijn kan eventueel waterafstotende textielspray worden gebruikt. Thea Vossen: ,,Dat is onzichtbaar en helpt even. Helaas lukt zo'n trucje alleen bij hoedjes van vilt. Bij alle andere materialen kom je niet weg met zo'n spuitbus. En als je er teveel van gebruikt kan het gaan vlekken. Niet echt aan te raden dus op een dure hoed''.

Vasthouden
De simpelste manier om een Prinsjesdaghoed stevig op de bol te houden is deze met één hand vast te houden. ,,Nooit met twee handen tegelijk graag, want dat ziet er natuurlijk niet ladylike uit. Het mooiste is de rand van de hoed elegant stevig tussen twee vingers te knijpen'', adviseert expert Thea Vossen. ,,Leg of druk nooit je hand bovenop de hoed. Dan kan de creatie helemaal uit model raken. Hoedenmateriaal is en blijft zeer kwestbaar. Tijdens Prinsjesdag moet het er allemaal goed uitzien. Geen vrouw wil dan worden gezien met een in elkaar gestort model. Naderhand uitdeuken kan altijd, maar daar hebben de dames politici op zo'n belangrijke dag niets aan''.

Geen hoed
De Prinsjesdaghoed thuislaten vanwege de slechte weersvoorspellingen? Dat is volgens Rutjes, De Jong en Vossen geen optie. ,,Het is toch een mooie traditie al die vrolijke, mooie maar ook wel eens lelijke hoedjes'', aldus De Jong. Rutjes: ,,En dat moet zo blijven. Weer of geen weer. En Vossen: ,,Als de politici dinsdag geconcentreerd blijven als het de hoeden aangaat, dan komt het vast en zeker helemaal goed''.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement