Winkelcentrum Leidsenhage heeft plannen om groter en moderner te worden.
Volledig scherm
Winkelcentrum Leidsenhage heeft plannen om groter en moderner te worden. © archieffoto AD

Titanenstrijd om winkelgebieden

De grootste retailbelegger van Nederland wil dat de uitbreiding van winkelcentrum Leidsenhage per direct stopt. De Raad van State buigt zich op 11 januari over de kwestie. 'De gevolgen voor winkels in de rest van de regio zijn te groot'.

Quote

Door de grote gevolgen voor andere winkelge­bie­den willen we met dit beroep maximaal inzetten op het tegenhou­den van de ontwikke­ling

woordvoerder van Syntrus Achmea

De spoedprocedure is aangevraagd door Syntrus Achmea, de grootste retailbelegger in Nederland. Syntrus beheert veel vastgoed van eigenaren in winkelcentrum In de Bogaard in Rijswijk en andere winkelgebieden in de regio. ,,Door de grote gevolgen voor andere winkelgebieden willen we met dit beroep maximaal inzetten op het tegenhouden van de ontwikkeling,'' zegt de woordvoerder van Syntrus Achmea.

Leidsenhage is van Unibail-Rodamco, eveneens gigant in vastgoed, die 200 miljoen in de facelift stopt. Onderzoek heeft uitgewezen dat 2,3 procent van de winkels in de regio moet sluiten als Leidsenhage in 2017 is uitgebreid met winkels, parkeerplaatsen en een bioscoop. Syntrus wil voorkomen dat er 'onomkeerbare' stappen worden gezet. De Raad van State heeft na 11 januari tussen de twee en drie weken nodig om tot een uitspraak te komen.

Volgens de woordvoerder is Syntrus niet 'per definitie tegen uitbreiding van het winkelaanbod', maar moet er een breder plan worden gemaakt voor de hele regio. ,,De regie moet liggen bij de overheid, de provincie of het rijk. De plannen voor Leidsenhage kunnen dan, als onderdeel van zo'n breder plan, worden meegenomen.''

De Raad van State behandelt tegen de zomer nog zeven andere beroepen tegen het bestemmingsplan waarin de vernieuwing en uitbreiding van Leidsenhage is vastgelegd. Het gaat om particulieren, veelal omwonenden, met bezwaren tegen het bestemmingsplan.

Architect Roberto Meyer ontwierp het vernieuwde Leidsenhage.
Volledig scherm
Architect Roberto Meyer ontwierp het vernieuwde Leidsenhage. © artist impression Unibail Rodamco