Volledig scherm
Een onderhoudsmonteur inspecteert een Topline HR-ketel van Nefit. © ANP

TNO: Kans op lekken koolmonoxide bij cv-ketel Nefit is verwaarloosbaar

Uit onderzoek door TNO blijkt de kans op het ontsnappen van gevaarlijke koolmonoxidegassen uit cv-ketels van fabrikant Nefit verwaarloosbaar,  zo bleek vanochtend op een persconferentie bij Nefit in Deventer. 

TNO deed onderzoek nadat RTL Nieuws eerder dit jaar problemen met de Topline-ketels van Nefit aan het licht bracht. TNO onderzocht lekkages van de ketel en mogelijk brandgevaar. Van dit type cv-ketels zijn circa 128.000 stuks in Nederland verkocht.

Warmtewisselaars in de brander in de ketel bleken te verbuigen met lekkage van rookgassen tot gevolg. TNO acht het risico van verspreiding van koolmonoxide door de ketel in de woning echter zeer klein, mits de ketel is voorzien van een nieuwe brander.

Sinds de verwarmingsketels onder vuur kwamen te liggen, zijn duizenden van die wisselaars al vervangen. Het onderzoeksinstituut raadt Nefit aan om ketels met oude branders actief op te sporen.

Geen periodieke keuring

Om de kans op brand te verkleinen, werd in de Tweede Kamer voorgesteld om een keuring van dergelijke ketels te verplichten, zoals de APK bij personenauto's. Binnenlandminister Ollongren voelde daar niets voor, omdat bij veel cv-installaties al periodiek onderhoud wordt gepleegd.

Ook op de keuringen van cv-ketels van Nefit had Ollongren weinig aan te merken. Het ministerie voert steekproefsgewijs controles uit, waarmee volgens Ollongren wordt voorkomen dat ‘de slager zijn eigen vlees keurt’. Ze zag dan ook geen reden om verdere maatregelen te nemen.