Henk Thate poseert bij de thermometer.
Volledig scherm
Henk Thate poseert bij de thermometer. © ANP

Toch feest in Warnsveld als ‘hun warmterecord’ sneuvelt

Het absolute warmterecord van Nederland - 38,6 graden Celsius - zou donderdag wel eens kunnen sneuvelen. Maar dat zal de inwoners van Warnsveld en de familie Thate er niet van weerhouden om op 23 augustus een feestje te vieren. Op die dag in 1944 legde huisarts, sterrenkundige en kunstenaar Jan Thate (1906 - 1995) in Warnsveld de tot nu toe hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten officieel vast.

,,De voortekenen voor het record zijn niet heel erg gunstig”, erkent Heleen Buijs, voorzitter van de Dorpsraad, die samen met dochter Monica Thate (75) de feestelijkheden heeft voorbereid. ,,Maar het blijft toch heel bijzonder dat het record in elk geval bijna 75 jaar ongebroken is gebleven. Ons kleine dorp Warnsveld onder de rook van Zutphen is er bekend mee geworden.”

Jan Thate was officieel weerwaarnemer van het KNMI. Driemaal per dag noteerde hij de temperatuur in het speciaal daarvoor gebouwde weerhuisje in zijn achtertuin. Het logboek met daarin de vastgestelde 38,6 graden wordt bewaard bij het KNMI.

De laatste jaren is het weerrecord vaker in gevaar geweest. De vier kinderen Thate worden op zulke hete dagen door weerbureaus op de hoogte gehouden. ,,Als het gebeurt, dan gebeurt het. Daar kunnen we toch niks aan veranderen”, aldus zoon Henk Thate (82). Dochter Monica zou het wel jammer vinden als het record net op de drempel van het jubileum zou sneuvelen.

Op 23 augustus onthult Monica Thate een plaquette voor haar voormalig ouderlijk huis aan de Rijksstraatweg in Warnsveld. In samenwerking met de dorpsraad, de PKN-gemeente en de Oranjevereniging van Warnsveld organiseert de familie gedurende deze dag feestelijkheden er nagedachtenis van het hitterecord.  

Bij de Martinus kerk in Warnsveld zal een kinderfeest worden georganiseerd, zijn er hapjes en drankjes voor iedereen. Ook zal er tijdens het feestje aandacht zijn voor klimaatverandering ,,Want dat zou de zeer veelzijdige Thate ook zorgen hebben gebaard”, aldus Buijs. 

In de kerk is eveneens een tentoonstelling over het leven van de huisarts en zijn warmterecord.

Verliest Warnsveld het warmterecord?
Volledig scherm
Verliest Warnsveld het warmterecord? © Videostill