Volledig scherm
De broers Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen voor de rechter in de zaak omtrent de Drentse roofmoorden. © anp

Toch levenslang voor Drentse roofmoorden

De broers Admilson en Marcos R. zijn in hoger beroep voor drievoudige moord veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De broers uit Hoogeveen schoten in 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo dood. De man was aan het wandelen met zijn hond in natuurgebied Dwingelderveld (Drenthe). In juli 2013 wurgden de twee het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo, beiden 77 jaar, in hun woning.

De rechtbank in Assen kwam in 2015 tot celstraffen van dertig jaar. Admilson R. kreeg tevens tbs met dwangverpleging opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder zowel bij de rechtbank in Assen als in hoger beroep levenslang geëist. De rechtbank in Assen ging hier niet in mee omdat in Nederland de mogelijkheid van gratie voor levenslang gestraften vrijwel niet wordt gebruikt en de straf daarom 'op gespannen voet staat met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens'.  Het OM ging daarna in hoger beroep.

Het hof komt nu tot het oordeel dat levenslang wel een passende straf is. Door een wijziging in de uitvoering van de straf is er wat het hof betreft nu geen bezwaar meer.

Optie

Sinds mei vorig jaar beoordeelt een adviescollege of een levenslang gestrafte, als hij 25 jaar heeft vastgezeten, weer vrij kan komen. Het advies wordt voorgelegd aan de minister van Justitie en Veiligheid, die de uiteindelijke beslissing neemt.

Eind 2016 leek er al uitspraak te komen in de beroepszaak. Het hof wilde echter aanvullend onderzoek. Daarmee heeft het hof de optie gekregen om levenslang te kunnen opleggen, stelt advocaat Wim Anker die Marcos R. bijstaat. ,,Er was door zowel het OM als de verdachten toen geen behoefte aan het onderzoek. Hierdoor is er ruimte voor levenslang ontstaan." 

Over één kam geschoren

Anker vind het opmerkelijk dat Marcos en Admilson R. ,,over één kam worden geschoren" door het hof. De rechtbank had wel onderscheid gemaakt. Marcos R. werd in 2015 veroordeeld voor diefstal met geweld bij de dood van Smit.

Noortje Lut, de advocate van Admilson R., is verbaasd over het ,,keiharde oordeel". Er zou onvoldoende zijn gekeken naar de achtergrond van de broers van Braziliaanse afkomst, die op jonge leeftijd werden geadopteerd. ,,Ze waren toen al ernstig verwaarloosd.''