Volledig scherm
Partijleiders (VLNR) Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA) en Mark Rutte (VVD) tijdens het debat vorig jaar. © ANP

Toch verkiezingsdebat RTL zonder Geert Wilders en Mark Rutte

RTL heeft besloten om toch een verkiezingsdebat te organiseren. Door de afzegging van Geert Wilders (PVV) en Mark Rutte (VVD) werd het debat eerst afgeblazen. RTL gaat nu toch door met de lijsttrekkers van CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA. 

Onder leiding van Frits Wester gaan de lijsttrekkers bij RTL4 in debat over hun opvattingen, verschillen, leiderschap en de toekomst van Nederland. RTL geeft hiermee naar eigen zeggen gehoor aan een massale roep van kijkers om meer debat op tv.

Quote

We hebben gemerkt dat heel veel kiezers zoekende zijn en behoefte hebben aan meer informatie

Harm Taselaar, RTL Nieuws

Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL Nieuws: ,,We hebben gemerkt dat heel veel kiezers zoekende zijn en behoefte hebben aan meer informatie. Ze stellen ons actief die vraag. Ook onder de politieke partijen is er een breed gedeelde wens om prime time de degens te kruisen en kiezers te informeren over hun belangrijkste standpunten. We zien het als onze taak om aan die behoefte tegemoet te komen. Daarom hebben we besloten de verkiezingscampagne op tv met dit debat af te trappen. Ik kan zeggen dat alle vijf lijsttrekkers ondertussen hebben toegezegd."

RTL heeft gekozen voor de grootste vijf partijen in de Peilingwijzer na PVV en VVD. CDA, D66 en GroenLinks liggen daarbij op kop. De verschillen met SP en PvdA zijn in de laatste Peilingwijzer zeer gering. 

Ophef
PVV-voorman Wilders was de eerste die aangaf niet mee te willen doen met het debat. Dit nadat RTL bekend had gemaakt vijf partijen mee te laten doen. Volgens Wilders was dat in tegenspraak met eerder gemaakte afspraken. Ook de hoofd woordvoering van de VVD meldde op twitter dat Rutte ‘de uitnodiging zou afslaan’. 

Strategisch is dat vanuit hun oogpunt ook wel logisch: de twee willen zo min mogelijk met de kleinere partijen in de peilingen in de clinch raken. Veel liever zien ze een tweestrijd ontstaan. Toch was het afzeggen opvallend: het RTL debat was in de vorige verkiezingsstrijd een belangrijke. Emile Roemer van de SP verspeelde met een slecht optreden een voorsprong in de peilingen, terwijl PvdA-leider Diederik Samsom juist scoorde.

Op 5 maart, veel korter voor de verkiezingen, is er overigens ook nog het debat in Carré. Daarvoor worden de acht grootste partijen in de peilingen uitgenodigd.