Volledig scherm
De ongeregeldheden ontstonden na een dodelijke schietpartij. © De Limburger

Toch weer onrust in Blerick: media bedreigd en mishandeld

updateNa een dag vol onrust en ongeregeldheden lijken vandaag in het Venlose stadsdeel Blerick de spanningen weer op te lopen. Nadat eerder vanochtend de rust leek te zijn weergekeerd, verzamelen zich opnieuw tientallen jongeren rond een plek waar gisteren de 22-jarige Ömer Köksal uit Blerick werd doodgeschoten. In de loop van de middag zijn ook meerdere cameraploegen bedreigd door een groep jongeren.

Woedende inwoners met veelal Turkse achtergrond bekogelden de politie met stenen en hout, waarop de mobiele eenheid met lange latten de menigte uiteendreef. Vandaag zijn er veel agenten op straat.

Ook zijn meerdere cameraploegen vandaag bedreigd. Verslaggever Dennis Schouten van PowNed werd samen met zijn cameraman mishandeld door een groep van vijftien jongeren toen zij een reportage wilden maken over de gebeurtenissen in de Venlose wijk. Ook ploegen van de NOS en ANP werden belaagd. ,,Dit is onze wijk, wij maken hier de dienst uit," werd hen toegeroepen. Ook werd gedreigd met geweld wanneer de aanwijzingen van de jongeren niet opgevolgd zouden worden.

Arrestatie

De politie arresteerde gisteren een 21-jarige man uit Tegelen op verdenking van betrokkenheid bij het doodschieten van de Blerickenaar. De schietpartij had te maken met drugs. Politie en justitie zijn op zoek naar nog twee verdachten. De aanleiding voor de schietpartij heeft te maken met drugs, zegt burgemeester Antoin Scholten van Venlo. Vanmiddag werd een belager aangehouden die een microfoon van een journalist had afgepakt. Het gaat om een 23-jarige man uit Blerick.

Antillianen

De verdachte zegt volgens De Limburger dat een confrontatie tussen jongeren met een Turkse en jongeren met een Antilliaanse achtergrond de oorzaak van het geweld zou zijn. De verdachte hoort bij de tweede groep. Beide groepen zouden ruzie hebben gekregen bij een coffeeshop in Venlo.

Beide partijen zouden vervolgens naar Blerick zijn gereden, waar de ruzie uit de hand liep. Daarbij werd de Köksal doodgeschoten. De verdachte beweert niet geschoten te hebben. Ook zijn vrienden zouden geen wapens hebben gedragen. ,,Anders hadden we ook geen klappen gekregen'', zegt hij in het Limburgse dagblad.

De verdachten zijn na schietpartij gevlucht via kinderdagverblijf 't Snoetje, dat vlakbij de locatie van de schietpartij ligt. ,,Dat gaat echt veel te ver", zei teamchef Richard Couwenberg van de politie. Er is slachtofferhulp geregeld voor deze kinderen.

Stadhuis

Gisteravond togen tientallen verontruste buurtbewoners naar het Venlose stadhuis waar ze spraken met locoburgemeester Stephan Satijn. ,,Ik heb goed naar hen geluisterd'', zei Satijn na afloop. ,,Dit wil je niet in een wijk waar kinderen rondlopen.''

De gemeente Venlo beraadt zich hoe de problemen in de wijk het best kunnen worden aangepakt. Ook heeft de gemeente de al langer bestaande contacten met vertegenwoordigers van de wijk geïntensiveerd, aldus een woordvoerder. ,,Het gebeuren heeft een hevige impact op de buurt gehad'', zei hij. ,,De mensen zijn enorm geschrokken.''

Tweede liquidatie

Morgen praat burgemeester Antoin Scholten met vertegenwoordigers van justitie en politie. Het was de tweede liquidatie in Blerick in korte tijd. Eind augustus werd in Blerick de 44-jarige Kemal Zengin op straat voor zijn woning doodgeschoten. Een verdachte is nog niet opgepakt. 

Op 20 oktober vielen twee gewonden bij een schietpartij aan de Sint Willebrordstraat. De daarbij betrokken mannen van 43 en 50 jaar uit Venlo zitten nog steeds vast.