Volledig scherm
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken, minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie, Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid spreken met vertegenwoordigers van moslimorganisaties over de aanslag op een moskee in Quebec. © ANP

Toename aantal incidenten bij moskeeën

UpdateHet aantal veiligheidsincidenten bij moskeeën neemt toe, zegt terrorismebestrijder Dick Schoof. Toch is zware bewaking niet nodig. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid waren er het afgelopen jaar tientallen incidenten bij islamitische gebedshuizen. Zo werd in februari vorig jaar een moskee in Enschede slachtoffer van een aanslag met een brandbom.

Quote

Als er aanleiding toe is nemen we dezelfde maatrege­len voor moskeeën. Gelukkig is die aanleiding er niet

Vicepremier Asscher

In de periode van 2005 tot en met 2014 werden 176 van de totaal 500 moskeeën in Nederland geconfronteerd met agressie en geweld, blijkt uit de Monitor Moslim Discriminatie. De daders lijken vooral uit rechts-extremistische hoek te komen. Opvallend is dat het vaker in middelgrote en kleine gemeenten gebeurt dan in de grote steden.

Op gemeentelijk niveau worden extra veiligheidsmaatregelen genomen als dat nodig is, zoals cameratoezicht. Zware bewaking zoals bij synagogen is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid niet nodig, omdat er geen concrete dreiging is.

Dubbel maat

Politieke partij Denk vindt dat oneerlijk en stelt dat er een ‘dubbele maat’ geldt voor joden en moslims. Vicepremier Asscher ontkent dat. ,,De maatregelen zijn gebaseerd op een risico-inschatting van de veiligheidsdiensten. Daar komt de politiek niet bij kijken. Als er aanleiding toe is nemen we dezelfde maatregelen voor moskeeën. Gelukkig is die aanleiding er niet, maar er is wel reden om alert te zijn.’’

Schoof, Asscher en minister Blok (Veiligheid) spraken vanochtend met moslimorganisaties naar aanleiding van de aanslag door een rechtsextremist in Quebec, vorige week. Veel moslims maken zich zorgen, mede door het politieke klimaat waarin hun geloof geregeld onder vuur ligt. Ze hebben een brochure gekregen met tips om de veiligheid te vergroten. Zo wordt moskeebezoekers aangeraden contact te zoeken met andersdenkenden in de wijk en eventueel de deuren te sluiten tijdens het gebed.

Papieren werkelijkheid

Directeur Marianne Vorthoren van Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond noemt de brochure een goed begin, maar vindt wel dat de maatregelen nu op lokaal niveau verder moeten worden uitgewerkt. ,,Het moet geen papieren werkelijkheid blijven.’’

Vanwege de aanslag in Quebec wordt er bij de moskeeën in Amsterdam en Rotterdam door stadsbewoners toezicht gehouden tijdens het middaggebed. Bij die aanslag kwamen zes mensen om. Vorige week sloten vier grote moskeeën in de Randstad, waaronder ook de Essalammoskee in Rotterdam en de Blauwe Moskee in Amsterdam, de deuren te sluiten tijdens het gezamenlijke gebed.

  1. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.