Toename scoliosepatiënten: 'Wees alerter op een kromme rug bij jongeren'
Ouders, huisartsen en gymdocenten moeten alerter zijn op het herkennen van scoliose, een vergroeiing van je rug. Hierdoor kan de aandoening sneller worden ontdekt en een ingrijpende operatie worden voorkomen. Dat zegt de Vereniging van Scoliosepatiënten.
Delen per e-mail
Sinds 2015 screenen jeugdartsen niet langer op scoliose. Orthopeden merken dat de aandoening bij jongeren hierdoor vaak laat wordt ontdekt. ,,Specialisten melden dat in onze enquête die we hebben verspreid onder alle ziekenhuizen die scoliosepatiënten behandelen. Als je een kromming hebt van tussen de 25 en 45 graden, krijg je een behandeling met een brace. Dat is een strak korset dat ervoor moet zorgen dat je rug weer rechter groeit. Maar bij een kromming in de wervelkolom vanaf 50 graden wordt een operatie aangeraden. Orthopeden melden in ons onderzoek dat ze steeds vaker jongeren zien die een kromming hebben van boven de 50 graden. Dan is opereren vaak nog de enige optie", vertelt Ester Floor van de Scoliosevereniging.
Lastig verhaal
Samen met de orthopeden zou de vereniging het liefste zien dat de screening weer terugkeert, maar ze beseft dat dit een lastig verhaal is. ,,Behandeling van scoliose is alleen mogelijk als de aandoening zich voordoet. Er is geen preventieve behandeling, want we weten niet hoe het ontstaat. Jeugdartsen hebben daarom besloten te stoppen met screenen, wij denken dat geld en tijd ook een rol spelen", aldus Floor.
Woordvoerder Tom Kummel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat de beroepsgroep zelf bepaalt of er wordt gescreend of niet. ,,Dat laten wij over aan de professionals, de jeugdartsen hebben een paar jaar geleden besloten niet langer op scoliose te testen. Het is niet aan ons om te bepalen dat het weer anders moet." De jeugdartsen, verenigd in AJN Jeugdartsen Nederland, laten weten dat er steeds minder tijd is om onderzoek te verrichten.
Campagne
,,Daarom is het goed als niet alleen jeugdartsen, maar ook ouders, huisartsen en docenten scoliose eerder herkennen", aldus Ester Floor van de Scoliosevereniging. Haar organisatie is bezig een folder te ontwikkelen die op scholen wordt verspreid. ,,Daarnaast beginnen we in het najaar met de campagne 'zo herken je een scoliose'. Via een simpele buktest kun je een vergroeiing van de ruggengraat al herkennen. Als je er snel bij bent, kan er door oefeningen of een brace nog veel worden rechtgezet. En ook niet onbelangrijk: het voorkomt veel pijn. Uiteindelijk is dat een stuk minder heftig dan een operatie en zo besparen we ook kosten", vindt Floor.
Wat is scoliose?
Scoliose is een verkromming van de wervelkolom. Er ontstaat een bocht in de wervelkolom en deze draait om zijn eigen as. De term scoliose komt uit het Grieks en betekent verkromming. De wervelkolom kan naar één kant kromgroeien, waardoor er één bocht ontstaat, maar meestal zijn er twee bochten. De verdraaiing van de wervelkolom veroorzaakt op borsthoogte aan de rugzijde een bolling van de ribben; een bochel. Scoliose bestaat al eeuwenlang, maar ondanks onderzoek is nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak van de aandoening is.
In Nederland hebben ongeveer 60.000 mensen scoliose en komen er ieder jaar circa 1.000 nieuwe patiënten bij, meestal meisjes tussen de tien en achttien jaar. Per jaar worden zo’n 6.500 patiënten in een ziekenhuis behandeld, waarvan er ongeveer 600 geopereerd worden. Het aantal mensen dat wordt behandeld voor scoliose stijgt. In 2008 waren in Nederland 6.595 mensen onder behandeling, in 2016 steeg het aantal naar 8.107. Een toename van 21 procent.
Verder in het nieuws
-
Brexit zorgt voor piek in aantal Britten dat Nederlander wordt
De maand januari, waarin premier Theresa May een belangrijke brexitstemming in het Britse Lagerhuis genadeloos verloor, heeft gezorgd voor een piek in het aantal Britten dat zich laat naturaliseren tot Nederlander. Er vonden tachtig naturalisaties plaats, tegen tweehonderd over heel 2018. -
Weinig hoop voor pulsvissers: verdere aanscherping dreigt
De kans dat Nederland er in Brussel in slaagt een dreigend verbod op de pulsvisserij te voorkomen of zelfs maar verzachten, is bijzonder klein. Sterker, Minister Schouten (Landbouw) stelt op dit moment alles in het werk om een ‘verdere aanscherping’ te voorkomen. -
Pechtold gaat onderzoeken of Nederlandse kunstexport deugt
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold gaat met een vierkoppige commissie onderzoeken of waardevol cultureel erfgoed in Nederlands particulier bezit voldoende wordt beschermd. -
PREMIUM
Nederland koploper Het moet afgelopen zijn met struikelen over plastic op een festival
Nederland wil in Europa voorop lopen in het opruimen van de plasticsoep. In een nationaal plasticpact spreken kabinet en tientallen grote bedrijven af minder plastic te gebruiken. -
video Faillissement voor speelgoedketen Intertoys
Speelgoedwinkel Intertoys is failliet. De winkels blijven voorlopig gewoon open. Tot duidelijk is hoe het nu verder gaat met de speelgoedketen blijft het personeel aan het werk. Onderwijl wordt druk gesproken met verschillende partijen over een doorstart. Voor de ruim 3000 medewerkers ziet de toekomst er somber uit: voor hen is ontslag aangevraagd.
-
PREMIUM
video Turks Fruit is terug en weer spatten de vonken ervan af
In de jaren 70 ontdekte hij Monique van de Ven, toen hij haar castte als Olga voor de verfilming van Jan Wolkers’ Turks Fruit. Voor de toneelbewerking verzorgde Hans Kemna de casting opnieuw. -
PREMIUM
Negatieve consumenten Ongunstige energierekening? 'Dan gaat het slecht met de economie’
Voor het eerst in vier jaar tijd zijn consumenten negatief over hun eigen huishoudboekje en het economisch klimaat. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Een hogere energierekening en btw, een tegenvallend loonstrookje en sombere berichten uit het buitenland hakken erin. ,,Het is psychologie-economie'', zegt socioloog Paul Schnabel. -
Update Patrica Paay betwist dat ze geld heeft geleend: Ik ben dupe van een familieruzie
Patricia Paay knokte vandaag in de rechtbank in Breda om de schadeclaims te mogen houden die ze heeft ‘gewonnen’ in haar rechtszaken tegen GeenStijl en Johan Vlemmix. Het administratiekantoor Osuro uit Leiderdorp zegt zo'n 93.000 euro te krijgen, onder meer voor alle juridische kosten die Paay heeft moeten maken. De zaak eindigde vandaag onbeslist. Beide partijen gaan opnieuw om tafel om eruit te komen.