Via een buktest kan worden gecontroleerd of de rug scheef staat of niet. Hierdoor kan scoliose in een vroeg stadium worden ontdekt en is een ingrijpende operatie om de wervelkolom recht te zetten, niet nodig.
Volledig scherm
Via een buktest kan worden gecontroleerd of de rug scheef staat of niet. Hierdoor kan scoliose in een vroeg stadium worden ontdekt en is een ingrijpende operatie om de wervelkolom recht te zetten, niet nodig. © Daniella van Bergen

Toename scoliosepatiënten: 'Wees alerter op een kromme rug bij jongeren'

Ouders, huisartsen en gymdocenten moeten alerter zijn op het herkennen van scoliose, een vergroeiing van je rug. Hierdoor kan de aandoening sneller worden ontdekt en een ingrijpende operatie worden voorkomen. Dat zegt de Vereniging van Scoliosepatiënten.

  1. Klein wonder: na de operatie is Jetze 6 centimeter langer
    PREMIUM

    Klein wonder: na de operatie is Jetze 6 centimeter langer

    Kinderartsen screenen al een paar jaar niet meer op scoliose, een aandoening aan je rug. Orthopeden waarschuwen dat de verkromming van de wervelkolom hierdoor vaker in een laat stadium wordt ontdekt. Opereren is in veel gevallen nog de enige optie. Deze operatie van dik zes uur is noodzakelijk om gezond te blijven. Wat voor impact heeft deze forse ingreep? Hieronder een persoonlijk verhaal van verslaggever Sanne Schelfaut. Haar zoon Jetze (16) werd vorige week aan scoliose geopereerd.