Toezicht zwembaden vaak onder de maat

In veel zwembaden laat het toezicht op de badgasten te wensen over. Het personeel heeft soms niet het vereiste EHBO-diploma of kan zelfs niet reddingszwemmen. Vaak is er te weinig toezicht, zo blijkt uit rapporten van de provincies.

Volgens het AD gaan provinciale ambtenaren undercover, in zwembroek, langs bij zwembaden om te controleren. Uit hun rapportages komt een serie misstanden naar voren. In Noord-Holland constateerden zij bijvoorbeeld dat het aantal toezichthouders voldoende is, maar dat deze vooral met elkaar kletsen in plaats van het zwembad in de gaten te houden.

De Vereniging van Zwembadpersoneel is niet verbaasd. Voorzitter Ron Verroen komt regelmatig situaties tegen, waarbij personeel op een kluitje staat, terwijl het verspreid over het zwembad toezicht moet houden. Ook constateert hij vaak dat er te weinig personeel is, waardoor er delen van zwembaden zouden moeten worden afgesloten.

Tien jaar geleden riep de zwembadbranche het Keurmerk Veilig & Schoon in het leven. Van de ruim 1500 baden beschikken slechts 210 daarover. Jaarlijks gebeuren volgens Consument en Veiligheid 5300 ongelukken in zwembaden. Omdat zwembaden incidenten vaak intern afhandelen, worden zij niet allemaal geregistreerd. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om zwemmers tot 19 jaar.

Lees meer in het AD van vandaag.