Volledig scherm
het nieuwe toilettenblok voor de trein, met rechtsonder het urinoir. Links: extra handvatten vergemakkelijken het gebruik van het toilet. © ANP

'Toiletbezoek in trein moet plezierig worden'

Nederlandse treintoiletten worden straks uitgerust met een urinoir. Dat is een Europese primeur. De scheiding van traditionele pot en urinoir moet het toiletbezoek van de vrouwelijke treinreizigers ten goede komen. De nieuwe toiletblokken komen in alle treinen.

 
Toiletbezoek in de trein moet niet iets zijn waar je tegenop ziet. Het is belangrijk dat het toilet schoon is en blijft. Vies trekt vies aan.

De nieuwe dubbeldekkers van de NS die de komende jaren worden gebouwd, zijn de eerste treinstellen waarin de urinoirs worden geïnstalleerd. Het ontwerp met de traditionele pot, urinoir, wasbak en wellicht een opklaptafel om baby's te verschonen, komt uiteindelijk in alle treinen. Dus ook in de Sprinters.

Daarmee komt de NS terug van het besluit in deze stoptreinen geen toiletten meer in te bouwen. De plaszak zou een alternatief moeten vormen: bij gestrande treinen zouden hulpverleners plaszakken moeten aandragen voor reizigers in hoge nood. Met dit plan kreeg de NS in oktober vorig jaar de hoon van heel Nederland over zich heen.

Prioriteit
De NS heeft met onderzoekers van de TU Delft jarenlang gestudeerd op een nieuw toilet. Loth, Marian Loth, onderzoeker aan de TU Delft en ook uitvinder van het vrouwenurinoir, doet al sinds 2009 onderzoek. Hygiëne was absolute prioriteit bij het nieuwe ontwerp.
'Het is iets heel anders dan een toilet thuis. Het is een openbaar toilet dat wiebelt en voor gebruik zijn mensen meer gestrest dan thuis. De toiletten worden nu alleen in het uiterste geval gebruikt. Bij echt hoge nood. Met de nieuwe toiletten is het de bedoeling dat mensen ze graag gebruiken. Toiletbezoek in de trein moet niet iets zijn waar je tegenop ziet. Het is belangrijk dat het toilet schoon is en blijft. Vies trekt vies aan.'

Staand en zittend
Belangrijkste wapenfeit van Loth is het onderscheid tussen staand en zittend toiletbezoek. Dat moet de gang naar het kleinste kamertje van de trein vooral voor de vrouwelijke reiziger aangenamer maken.

Door urinerende mannen van de vrouwen te scheiden, hoopt Loth dat vrouwen het weer aandurven op de bril te gaan zitten in plaats van er boven te hangen. Loth kan er mooi en gepassioneerd over vertellen. 'Wat iedereen al wist, is nu wetenschappelijk aangetoond. Bij het staand plassen in een toiletpot door de man ontstaat verstuiving op de bril. Die is bijna onzichtbaar, maar we hebben het met papier op de bril aangetoond. Dat was fantastisch om te zien.'

Punt van onderzoek blijft hoe mannen zover te krijgen dat de straal in de pot belandt. Loth somt een aantal variabelen op. 'Het is een moeilijke taak mannen goed te laten richten. Het is afhankelijk van druk op de blaas, zicht, afstand tot de pot en het wiebelen van de trein. En ja, ook of ze gedronken hebben.'