Volledig scherm
FNV-topman Ton Heerts sprak begin deze maand het personeel toe van bedrijven in de grootmetaal die zich hebben ingeschreven voor de nieuwjaarsstaking. © anp

Ton Heerts stopt als voorzitter FNV

Ton Heerts legt komende zomer na vier jaar zijn functie als voorzitter van FNV neer. Hij heeft dat vrijdag bekendgemaakt in het ledenparlement van de vakcentrale. Vanaf 1 mei zal hij zijn taken overdragen.

,,Mijn taak zit erop'', lichtte Heerts zijn besluit toe. ,,Ik heb er rotsvast vertrouwen in dat de FNV nu klaar is voor de toekomst. We hebben een goed functionerend ledenparlement, een goed bestuur en prima medewerkers. De verjonging krijgt vorm, ook met nieuw bestuurstalent.''

Het FNV gaat de planning van de aankomende verkiezingen bespreken en hoe de taken van de voorzitter verdeeld gaan worden. Zij gaat dan voorstellen, om een derde vice-voorzitter in de persoon van Gijs van Dijk- naast Catelene Passchier en Ruud Kuin- te benoemen. Begin 2017 vindt het vierjaarlijkse FNV congres plaats, met daaraan voorafgaand voorzittersverkiezingen.

Ton Heerts is naast voorzitter van de FNV ook directeur van het vfonds, en bekleedt een onbezoldigde bestuursfunctie bij FC Twente. Hij was eerder -van begin 2003 tot eind 2006 -secretaris in het Federatiebestuur en vice-voorzitter van de FNV. Ton Heerts kwam in juni 2012 terug naar de FNV.