Theo Hiddema in zijn kantoor.
Volledig scherm
Theo Hiddema in zijn kantoor. © ANP

Topadvocaat Theo Hiddema wapent zich tegen inbrekers

Topstrafpleiter Theo Hiddema wordt 1 april zeventig. Stoppen is er voor de glamouradvocaat echter niet bij, en ook om een stevige uitspraak zit Hiddema nog steeds niet verlegen. In de zogenaamde Bad Boy-issue van Playboy zegt de dandy van de Nederlandse advocatuur verrassende dingen.

 
Je wapenen tegen Oost-Europese bendes is geen loze waarschuwing
Strafpleiter Theo Hiddema in Playboy
Volledig scherm
© ANP

Zo herhaalt hij bijvoorbeeld het advies dat hij in 2012 aan Limburgse ondernemers gaf. Tijdens een lezing raadde hij hen aan om een vuurwapen te kopen en zich te weren tegen grijpgrage Oost-Europeanen. 'Zonder pistool sta je voor lul tegenover een inbreker', zegt Hiddema tegen het blootblad.

De uitspraak was niet slechts ter provocatie, zo blijkt uit het interview. De raadsman gaat het gewoon doen. 'Je wapenen tegen Oost-Europese bendes is geen loze waarschuwing geweest. Kijkt u de statistieken er maar op na. De afgelopen tijd is het aantal woningovervallen, waarbij grof geweld wordt gebruikt, fors gestegen', weet de advocaat op leeftijd.

Wapenvergunning
Het is daarom slechts een kwestie van tijd voordat hij zelf 'een doorgeladen pistool onder het kussen heeft'. Na een inbraak in zijn Amsterdamse kantoor, en woning, heeft Hiddema zijn ramen al van kogelwerend glas laten voorzien. 'Nu ben ik voornemens een wapenvergunning aan te vragen, een pistool aan te schaffen en op schietles te gaan', zegt hij.

Een plek om het wapen in op te bergen heeft Hiddema al. Pal naast zijn bed. 'Om in een flits het pistool uit mijn kluisje te kunnen halen.' Strafbaar zou dat volgens Hiddema niet zijn. 'Ik handel uit pure zelfverdediging', is zijn professionele standpunt. Dat de heren van het inbrekersgilde uiteindelijk bij hem aankloppen voor juridische steun is een ander verhaal.

 1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
  PREMIUM
  Geldoorlog in Europa

  Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

  De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?
 2. Einde aan onzekerheid: Nederlands 'coronaschip' mag aanmeren in Florida
  UPDATE

  Einde aan onzeker­heid: Nederlands 'corona­schip' mag aanmeren in Florida

  De kogel is door de kerk: het door het coronavirus getroffen cruiseschip MS Zaandam mag vanavond onder strikte voorwaarden aanmeren in Port Everglades, bij Fort Lauderdale in Florida. Dat heeft burgemeester Dean Trantalis vanavond bekendgemaakt. De gouverneur van Florida verzette zich al dagen tegen de komst van het Nederlandse cruiseschip, maar werd onder andere door president Donald Trump onder druk gezet.