Topcoaches: scholen moeten gymtoets invoeren
Scholen moeten kinderen toetsen op bewegingsvaardigheid. Daartoe roepen verschillende ambassadeurs vanuit de sport op. Hun doel: kinderen weer aan het bewegen krijgen. Onder meer voetbalbondscoaches Ronald Koeman en Sarina Wiegman en schaatstrainer Jac Orie steunen het pleidooi.
Naast de introductie van een toets voor bewegen, spreken deze sportmensen - namens alle bonden - zich uit voor minimaal 2 uur per week gymles door een bevoegde leraar en beter geschoolde trainers en vrijwilligers bij de verenigingen. Verder moet ieder kind in aanraking komen met minimaal twee sporten. Dinsdag bieden de KNVB en NOC*NSF namens de sportwereld een petitie aan in de Tweede Kamer.
Het pleidooi wordt ondersteund door topcoaches zoals Ronald Koeman (bondscoach Oranje), Sarina Wiegman (bondscoach Oranje Leeuwinnen), Marcel Wouda (hoofdcoach zwemmen), Jac Orie (schaatscoach) en voetbaltrainer Foppe de Haan.
Volgens Ester Helthuis van NOC*NSF moeten kinderen het 'fysieke alfabet' weer leren. ,,Dan kunnen ze zelfstandig kiezen voor bewegen, het vertrouwen krijgen dat ze daar goed in kunnen worden en uiteindelijk ook echt de stap zetten. Daarbij moeten ouders/verzorgers en trainers een belangrijke ondersteunende rol spelen."
(Tekst loopt door onder de foto)
Werkdruk
Wat betreft de test benadrukt ze dat zo'n maatregel niet mag leiden tot een nog hogere werkdruk voor meesters en juffen in het basisonderwijs.
Afgelopen week bleek nog uit cijfers van het CBS dat bijna de helft (45 procent) van de kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar amper nog beweegt. Ze halen niet de norm van één uur intensief bewegen (fietsen, wandelen) per dag. Kinderen spelen nog maar 3 tot 7 uur per week buiten, doordat ze vaak achter de computer zitten.
Ook zijn ouders en verzorgers steeds voorzichtiger en mogen kinderen niet meer zomaar ravotten. Terwijl volgens de initiatiefnemers activiteiten als in bomen klimmen, slootje springen stoeien, voetballen op het pleintje of balanceren op de stoeprand juist de basis leggen voor een sportief leven.
De vraag is wel wie bijvoorbeeld de aanschaf van toetsen of dat extra uur gymles door een bevoegde leraar gaat betalen. Helthuis: ,,Als er veel energie is vanuit ouders, scholen, trainers en kinderen dan vinden we daar een oplossing voor. Daarbij kunnen we ook kijken of we bestaande budgetten kunnen aanspreken."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMmet video
Jongeren en de Holocaust? ‘We kunnen beter bezig zijn met de conflicten van nu’
Volgens een onderzoek zou bijna een kwart van de Nederlandse jongeren vinden dat de Holocaust een ‘mythe’ is of dat er veel minder Joden zijn vermoord dan in de geschiedenisboeken staat. Op straat blijken jongvolwassenen de Holocaust vooral te zien als iets uit het verleden. Ze maken zich eerder druk om volken die nu worden onderdrukt, zoals de Oekraïners, Oeigoeren en Palestijnen. -
Hoogleraar statistiek kritisch over onderzoek Holocaust: ‘Dit is zwaar onrepresentatief’
Het onderzoek naar de kennis onder Nederlandse jongeren over de Holocaust zou 'zwaar’ onrepresentatief zijn. Dat concludeert Casper Albers, hoogleraar statistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Toch betekent dat volgens hem niet dat de conclusies uit het rapport per se fout zijn.
-
PREMIUM
Hoogleraar Gill hielp bij vrijpleiten Lucia de B., en maakt nu gehakt van CBS-rapport toeslagenaffaire
Topstatisticus Richard Gill kraakt het onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitvoerde naar uithuisplaatsingen van kinderen van gedupeerden in de toeslagenaffaire. ‘De conclusie dat deze groep ouders niet harder is geraakt dan andere ouders, had het CBS nooit mogen trekken.’ -
-
-
Modejournalist Cécile Narinx wordt hoofdredacteur van Limburgse omroep L1: ‘Al jaren heimwee’
Cécile Narinx, bekend als modejournalist van de Volkskrant, wordt de nieuwe hoofdredacteur van de Limburgse regionale omroep L1. -
column20
Ik zit momenteel met fikse spierpijn in mijn billen deze column te tikken
Debby Gerritsen buigt zich elke week over liefdes-, lust- en levensvragen.