Volledig scherm
Matthijs van Nieuwkerk © ANP Kippa

Topsalaris Matthijs van Nieuwkerk ‘binnen de norm’

De beloning die Matthijs van Nieuwkerk krijgt voor het presenteren van College Tour past binnen de maximale beloningsnorm die de presentator met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft afgesproken. Dit stelt zijn werkgever BNNVARA, vooruitlopend op Kamervragen die de SP dinsdag stelt aan mediaminister Arie Slob.

Van Nieuwkerk behoort tot de topverdieners bij de publieke omroep, maar kan na de zomer bij de NPO nog in totaal ‘slechts’ 194.000 euro op jaarbasis verdienen. De SP liet eerder deze week al weten nu te willen onderzoeken of Van Nieuwkerk, die onder meer De Wereld Draait Door presenteert,  met het presenteren van College Tour het opgelegde maximum ontwijkt.  

Volgens BNNVARA behoudt Matthijs van Nieuwkerk zijn huidige salaris zolang zijn contract loopt, maar de woordvoerster wil niets kwijt over deze contractduur. ,,Zolang het huidige contract van Matthijs van Nieuwkerk loopt, geldt de maximale beloning die is afgestemd met de NPO”, zegt de woordvoerster. ,,Hij wordt evenredig betaald aan het aantal uitzendingen dat hij maakt. Maar nooit overstijgt hij de vastgestelde norm.”

Ontwijking

SP-Kamerlid Peter Kwint spreekt van ‘ontwijkingsconstructies’ rond de salarissen van mediamensen bij de publieke omroep, maar volgens de woordvoerster is er geen sprake van ,,een ‘constructie’ - álle betalingen, via welke route ook, moeten door ons worden verantwoord”.

College Tour wordt voortaan gemaakt door een externe producent. ,,Wanneer Matthijs een ander programma presenteert, zoals College Tour, moet vervolgens de beloning die hij voor die klus ontvangt, passen binnen dat goedgekeurde bedrag. Of hij nou wordt betaald door een andere omroep of door een buitenproducent, dat maakt geen verschil”, zegt de woordvoerster.

Van Nieuwkerk volgt Twan Huys dit jaar op als presentator van College Tour. Het nieuwe seizoen beslaat vijf afleveringen en begint zondag 19 mei op NPO 1. Het programma wordt een samenwerking tussen de NTR en BNNVARA.