Topvirologen waarschuwen kabinet na versoepelen coronamaatregelen: ‘Reken je niet rijk’
Nederland moet erop rekenen dat het coronavirus misschien wel meerdere keren gaat terugkeren. Daarvoor waarschuwde viroloog Ab Osterhaus vanavond tijdens een digitale bijeenkomst van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
Delen per e-mail
,,De versoepelingen van het kabinet zijn leuk, ook economisch, maar we moeten ons niet rijk rekenen", zei Osterhaus. ,,Als we de boel straks weer helemaal open zetten, heb je opnieuw kans op duizenden, tienduizenden doden.”
Osterhaus, werkzaam aan de universiteit van Hannover, is niet al te optimistisch over de snelle komst van een vaccin, hoewel daar op tientallen plekken in de wereld aan gewerkt wordt. ,,Ik zie nog grote hobbels voor een vaccin. Ik zou erg huiverig zijn om daar mijn kaarten op te zetten. En als een vaccin er pas laat komt, en we hebben als bevolking nog weinig immuniteit opgebouwd, dan zijn de omstandigheden voor het coronavirus na de zomer weer gunstig. Dan kan het virus zelfs meerdere keren terugkeren.”
Ik zie nog grote hobbels voor een vaccin. Ik zou erg huiverig zijn om daar mijn kaarten op te zetten
Webinar
De viroloog deed zijn uitspraken tijdens een webinar van de KNAW, waarbij ook Marion Koopmans (hoogleraar virologie Erasmus MC), Aura Timen (hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM) en Eric Snijder (hoogleraar moleculaire virologie aan het LUMC in Leiden) te gast waren. Osterhaus’ visie werd door de anderen niet bestreden.
Osterhaus vreest voor een ‘aan-uit-lockdown’, waarbij het virus en dus ook de maatregelen blijven terugkeren. Hij is van mening dat het kabinet nog meer zou moeten doen om het coronavirus zoveel mogelijk weg te krijgen. ,,Ze sturen op de capaciteit van de intensive cares in de ziekenhuizen. Dat is niet de goede manier: je moet sturen op het zoveel mogelijk elimineren van het virus. Je moet toe naar grootschalig testen, en ik ben ook nog steeds een groot voorstander van apps. Dan ben je uiteindelijk goedkoper uit, en heb je minder slachtoffers dan hoe het nu gaat.”
Over mogelijke kritiek op zijn visie, zei Osterhaus: ,,Toen ik riep dat Nederland in lockdown moest, viel heel het land over me heen. Niet veel later kregen we de lockdown.”
Geen eiland
Aura Timen (RIVM) denkt dat het volledig uitschakelen van een virus in een westers land als Nederland niet gaat lukken. ,,We zijn geen eiland, je kunt Nederland niet afgrendelen. Dus je zult moeten leren leven met het virus. De grootste vraag voor mij is: wat doen we met het reisverkeer, met vakanties. En wat doe je met mensen die Nederland willen bezoeken.”
Marion Koopmans (Erasmus MC) betoogde dat Nederland staat voor een grote ‘mindsetverandering’. ,,We komen uit een cultuur waarin we heel weinig testen. Nu moeten we toe naar massaal testen. Daar is heel veel voor nodig. En dan het plan dat als je positief test, je ook echt in quarantaine gaat. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zich daar zomaar aan gaat houden.”
Eric Snijder (LUMC Leiden) noemde het gebrek aan geduld bij Nederlanders als grootste risico. ,,Je ziet het geduld slijten. Terwijl het duidelijk is dat we de kennisachterstand op het virus niet in een paar maanden in halen. In dat opzicht hebben we een maatschappelijk probleem. Je moet blijven bepleiten dat maatregelen nodig zijn om risicogroepen veilig te houden.”
Nu investeren
Voor de toekomst zou het beter zijn om vooraf te investeren in kennis over virussen in bredere zin, stellen de topwetenschappers. Snijder: ,,Regeren is vooruitzien. We hebben onderzoeksgeld nodig. De uitdaging is om verder te kijken dan de eerstvolgende verkiezingen en een plan te maken voor de middellange termijn.”
Osterhaus sloot zich bij dat betoog aan. ,,Ik heb al jaren geijverd voor een betere pandemic preparedness. Ik hoop dat we de les leren, want we gaan in de toekomst meer pandemieën krijgen. Niet alleen corona- of grieppandemieën. Andere virusfamilies hebben soortgelijke mogelijkheden. Dan zit je weer met enorme economische kosten, ziekte- en stervenslast. Daarom moet je gaan investeren: niet een paar miljoen, maar een paar miljard, en wereldwijd.”
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge spraken vanavond in een persconferentie over verdere versoepeling van de coronamaatregelen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld? -
Koken & eten
Op zoek naar jouw favoriete paaseitje? Met dit overzicht grijp je meteen de lekkerste
Pasen is in de supermarkt allang begonnen. Dat betekent: veel chocoladepaaseitjes eten. Ze zitten allemaal verpakt in vrolijke, kleurrijke papiertjes, maar achter welke kleur zit jouw lievelingssmaak verborgen? -
Rutte: We hebben de ruimte verdiend, mensen mogen buiten weer samenkomen
De horeca, culturele instellingen en middelbare scholen kunnen zich opmaken om volgende maand beperkt weer open te gaan. Dat zei premier Rutte vanavond tijdens een persconferentie. -
PREMIUM
Deze vrouw controleert of ons vaccin straks veilig is: ‘Een paar trajecten zien er hoopvol uit’
We willen het zo graag, een vaccin dat ons kan verlossen van lockdowns en volle ic’s. Aan Leonoor Wijnans de taak om op de rem te trappen waar nodig. ,,In september een vaccin: het zou kunnen. Maar het kan ook nog twee jaar duren.’’ -
Geen versoepelingen
'Negatief reisadvies tot 15 april; zwemles weer na medio maart’
Het kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen wordt afgeraden om te reizen als ze geen noodzakelijke reden hebben. Vanaf medio maart wordt het wel weer mogelijk voor kinderen om zwemles te volgen in binnenbaden. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover.
-
PREMIUMGeld & Geluk1
Paula en Ruud hebben bewust een lage hypotheek: ‘We betalen nog maar 52 euro per maand’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Paula en Ruud gebruiken Paula’s inkomen vooral voor de luxe extraatjes. -
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.” -
6
Reacties op Wopke Hoekstra: ‘Ik noem hem vanaf nu Fopke’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die maandag 8 maart in de krant verschenen over onder meer de zomervakantie en Wopke Hoekstra.