Volledig scherm
© ANP

Topzomer voor bezitters zonnepanelen: bijna een recordoogst

Wie genoeg zonnepanelen op zijn dak heeft, zag de elektriciteitsmeter de afgelopen maanden lekker teruglopen. De tamelijk zonnige zomer van 2019 gaat de boeken in als de op een na beste ooit voor zonnepanelen in Nederland. Alleen vorig jaar waren de opbrengsten per zonnepaneel nóg hoger. 

Dat blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal op basis van gegevens van onder andere het KNMI. Het aantal zonuren en de zoninstraling waren deze zomer 10 procent hoger dan het langjarige gemiddelde. Vooral de maand augustus deed het goed: die leverde 16 procent meer opbrengst op dan een gemiddelde augustusmaand in de afgelopen 25 jaar. 

Voor Nederland als geheel brak deze zomer wel een nieuw zonnestroomrecord, maar dat is niet zo verrassend. Het aantal zonnepanelen groeit al jaren fors. Eind 2018 hadden bijna 800.000 huizen zonnepanelen, tegenover 630.000 het jaar ervoor. Tien procent van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels zonnepanelen op het dak liggen. Daarnaast worden in rap tempo zonnepanelen op stal- en bedrijfsdaken gelegd. Ook verrijzen op steeds meer plaatsen grootschalige zonneparken. Zelfs landbouwgrond moet ervoor wijken. De zonnestroomproductie in Nederland stijgt sneller dan het elektriciteitsnet op veel plaatsen aankan.

Hittegolf

De opbrengst van zonnepanelen wordt niet alleen bepaald door het aantal zonuren. De zoninstraling, zeg maar hoeveel kracht de zon had, speelt een nog belangrijkere rol. Ook telt de temperatuur mee. Een hittegolf, zoals deze zomer toen de temperaturen opliepen tot boven de veertig graden, is slecht voor de opbrengsten. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer vijf procent. Zonnepanelen brachten in juli nog altijd zes procent meer op dan gemiddeld. Maar dat had nog een stuk meer kunnen zijn als het wat minder heet was geweest.

Voor alle zonnepanelen op daken van woningen in Nederland leverden de maanden mei tot en met augustus een extra opbrengst van 109 miljoen kWh op.  Dat komt volgens MilieuCentraal overeen met het jaarlijkse stroomverbruik van 38.000 huishoudens.

Voor de berekening van de zonneoogst vergeleek de voorlichtingsorganisatie de opbrengst van afgelopen zomer met de opbrengst van alle zomers in een periode van vijfentwintig jaar. Het aantal huishoudens met zonnepanelen rekende Milieu Centraal uit op basis van het geïnstalleerde vermogen aan zonnestroom, in combinatie met een inschatting over het vermogen per paneel en het gemiddeld aantal zonnepanelen dat mensen hebben.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Download onze app: