Tornado, boom op auto jong gezin en afgerukte daken: zware storm hield deel Nederland in de ban
UPDATEDe zware onweersbuien die gisteravond over Nederland trokken, hebben vooral in het midden en oosten van het land voor overlast en schade gezorgd. Bij verzekeraar Interpolis zijn ruim 230 meldingen van schade binnengekomen, zes keer meer dan gebruikelijk. ,,Het is een flinke storm geweest. We raden iedereen aan om foto's te maken van de schade en het zwerfvuil van de daken te ruimen, voordat er nog meer schade ontstaat”, aldus een woordvoerder.
Delen per e-mail
Vooral in Flevoland en Overijssel heeft de storm flink huisgehouden. Tientallen auto's raakten door een windhoos zwaar beschadigd. Door de enorme windkracht werden daken van huizen gerukt. Tijdens de storm trok er ook een tornado over de Veluwe, die een spoor van vernieling achterliet. Interpolis ontving zo'n honderdzestig telefoontjes over schade aan woningen.
Gewonden
Ook vanuit andere provincies kwamen bij de verzekeraars talloze meldingen binnen van omgewaaide bomen. In Brabant vielen zelfs enkele bomen op auto’s. Zo kwam in Eindhoven een boom op een auto terecht waar op dat moment een vrouw en drie kleine kinderen in zaten.
Zij raakten, voor zover bekend, niet gewond. In het Overijsselse dorpje Zwartsluis raakten wel vier mensen gewond nadat een aantal bomen terechtkwam op twee rijdende auto’s. Eén van de slachtoffers moest hiervoor naar het ziekenhuis.
Lees verder onder de foto.
Treinverkeer
In Gelderland was eveneens veel hinder door ongevallen bomen. Uit foto's op sociale media blijkt dat een straat in Nijmegen helemaal bezaaid ligt met takken en bomen.
Het treinverkeer is bovendien op meerdere plekken in de provincie ontregeld. Tussen Apeldoorn en Deventer is een bovenleiding kapot. Tot zeker halftwee vanmiddag kunnen er geen treinen rijden.
Ook tussen Eindhoven en Weert en Eindhoven en Venlo is in de ochtend nog geen treinverkeer mogelijk, omdat ProRail omgevallen bomen van het spoor moet verwijderen.
Tekst gaat verder onder deze tweet.
Kermisattractie
In Deventer raakte een kermisattractie beschadigd, meldde veiligheidsregio IJsselland. Die sprak van ongeveer honderd meldingen. In de loop van de nacht waren er ook veel meldingen van stormschade uit de provincie Friesland. De brandweer rukte uit voor schuren die in brand waren geraakt in Oosterwolde en Steggerda.
Het KNMI heeft code oranje voor het hele land ondertussen ingetrokken. De onweersbuien die van het zuidwesten naar het noordoosten over Nederland trokken zijn voorbij of zijn in het noordoosten richting Duitsland en Denemarken getrokken.
De laatste provincies die nog code oranje hadden waren Friesland, Drenthe, Groningen en de Waddeneilanden. Hier is het onweer ook voorbij. Tijdens die buien was er volgens het KNMI kans op windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur.
Schade
Verzekeraars hebben niet direct een beeld van de omvang van de schade door het noodweer. Het Verbond van Verzekeraars spreekt van ‘veel schade’, maar een bedrag kan de organisatie nog niet direct noemen.
Normaal gesproken gebruikt het verbond modellen om een raming te maken van de schade, maar die zijn meer geschikt voor storm. De schade is nu vooral veroorzaakt door windstoten, windhozen en daardoor omgewaaide bomen. Dat is lastiger in modellen te gieten. Het kan enkele weken duren voor er wel een concreet cijfer komt over de schade, als er überhaupt al een raming kan worden gemaakt.
Stichting Salvage, die in opdracht van verzekeraars eerste hulp biedt bij brand- en stormschade, is afgelopen avond en nacht 28 keer uitgerukt. In bijna alle gevallen ging het om stormschade en in negentien daarvan om omgevallen bomen op huizen of bedrijfspanden. Verder ging het om waterschade en brand na blikseminslagen.
Burgemeester Carol van Eert van Rhenen vertelt over de schade in zijn gemeente:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUMcolumn
Dat de Boekenweek niet doorgaat voelt wrang in deze gepolariseerde tijden
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
De Jonge: Intense controle Tweede Kamer hielp aanpak corona niet
De frequentie van de controle door de Tweede Kamer op het coronabeleid van het kabinet is hoog en veeleisend. Of de strijd tegen de pandemie daarbij is gebaat, dat vraagt volksgezondheidminister Hugo de Jonge zich af in een interview met deze krant. -
Door uitstel van zorg in ETZ kregen zeker 68 patiënten complicaties en zeven overleden
Uitgestelde zorg vanwege corona leverde complicaties op bij zeker 68 patiënten van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk. Zeven van hen zijn overleden, schrijft Trouw op basis van een interne registratie van het ziekenhuis. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Politie houdt man (30) aan voor betrokkenheid bij vergismoord op Nijmeegse klusjesman
De politie heeft een 30-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vergismoord op de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kilicsoy (49). Het slachtoffer werd op 6 juli op straat in Beuningen doodgeschoten. -
Rutte en andere kabinetsleden niet strafrechtelijk vervolgd vanwege toeslagenaffaire
De regering zal geen opdracht geven om premier Mark Rutte en andere politieke kopstukken strafrechtelijk te vervolgen voor hun rol in de toeslagenaffaire. Dat heeft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus zojuist geschreven aan de Tweede Kamer.