Volledig scherm
© afp

Tornado maakt abrupt einde aan vakantie familie Hofstee

In 3 minuten tijd veranderde de vakantie van tientallen Nederlanders in een nachtmerrie. Vanuit het niets trok een verwoestende tornado over campings in de Franse Ardeche met een spoor van vernielde caravans, auto's en tenten als gevolg. Wonder boven wonder raakte niemand gewond.

Volledig scherm
© afp
Quote

In die 20 jaar dat ik hier kom heb ik nog nooit zoiets meegemaakt

Meneer Hofstee
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

Voor de familie Hofstee uit het Friese Wolvega is de lol er af. 'Wij gaan morgen naar huis,' zegt meneer Hofstee. 'Onze caravan is total loss.' Hofstee zat zondag in de caravan, zijn vrouw met een vriendin in de voortent. In een mum van tijd werd de lucht donker en begon het te stormen.

'Iemand vertelde dat de bomen begonnen te draaien en toen was het afgelopen,' herinnert Hofstee zich. Dat gold in ieder geval voor hun caravan. Er is een boom op de voortent gevallen.

Grote chaos
'Gelukkig zijn mijn vrouw en haar vriendin ongedeerd gebleven.' Na 10 minuten ziet Hofstee de ravage die de tornado heeft aangericht op Camping de la Plage in Saint Just d'Ardeche. 'Het was een grote chaos. Dikke bomen waren omgewaaid, elektriciteitskabels hingen los. Van de ongeveer 80 caravans op de camping is er één die niet beschadigd is. De ravage is enorm. Hier ligt een grote bult met afval, tenten, stoelen, natte kleding noem maar op.

Het is onvoorstelbaar dat er geen gewonden zijn gevallen.' Camping de la Plage is een populaire plek bij Nederlanders. 'Er stonden er hier veel,' weet Hofstee. 'Wij komen hier al 20 jaar en we kennen veel mensen. Ik moet zeggen dat de saamhorigheid direct na de ramp heel groot was. Iedereen hielp elkaar en ving elkaar zo goed mogelijk op.'

Hoe het de andere Nederlanders vergaat weet Hofstee niet. 'Inmiddels is iedereen vertrokken. Wij zelf zitten in een hotel in de buurt. Anderen hebben de nacht in de sporthal in het dorp doorgebracht. Daar stonden 180 veldbedden.' Hofstee heeft de getroffen camping alweer bezocht en wat persoonlijke spullen uit de caravan gered. 'De caravan zelf moet hier naar de sloop.

Impact
We moeten nog vervangend vervoer regelen voor de vriendin van mijn vrouw. Haar auto is te beschadigd. Als dat geregeld is gaan we terug naar huis. We wilden nog 2,5 week blijven maar de lol is er af. De impact is te groot. In die 20 jaar dat ik hier kom heb ik nog nooit zoiets meegemaakt. We gaan wat eten en dan proberen vannacht nog wat te slapen.'

Bij de alarmcentrales zijn 12 meldingen binnengekomen van getroffen Nederlanders. Het betrof in alle gevallen alleen materiële schade.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp