Volledig scherm
De echtgenote en zoon van Richard van Nieuwenhuizen (inzet) komen aan bij de rechtbank. © ANP / Buiten Boys

Tot 6 jaar celstraf voor dood grensrechter Nieuwenhuizen

UpdateZes voetballers en voetbalvader El-Hassan D. hebben celstraffen gekregen voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december in Almere. De rechtbank in Lelystad veroordeelde de 51-jarige voetbalvader 6 tot jaar celstraf. De voetballers kregen straffen tot 2 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Advocaat Gerard Spong staat de pers te woord nadat het openbaar ministerie de strafeis bekend heeft gemaakt. © anp

Volgens de rechter staat vast dat zij de grensrechter hebben geschopt, geslagen en getrapt. Dat geweld is de oorzaak geweest van het overlijden. Daveryon B. werd vrijgesproken van medeplegen doodslag. Hij kreeg 30 dagen voor openlijk geweld.

Getuigenverklaringen doorslaggevend
'De verdachten schopten Nieuwenhuizen alsof ze tegen een bal schopten', aldus de rechter. 'Yassine heeft de grensrechter met kracht op zijn hoofd en schouder geschopt en heeft daarmee een groter aandeel in de mishandeling dan hij zelf beweert.'

De rechtbank heeft zich op getuigenverklaringen gebaseerd. Een belangrijke getuige was de zoon van Richard Nieuwenhuizen Maikel, zegt de rechtbank. Het bezwaar dat hij geen geldige getuige zou zijn, omdat hij te emotioneel betrokken is wordt door de rechtbank verworpen.

Aanwezig in de zaal
Drie van de acht verdachten waren vandaag in de zaal om de uitspraak aan te horen: El-Hassan D., zijn zoon Yassine D. en Othman K. Er was ook veel pers aanwezig, waaronder enkele buitenlandse media. De familie van Nieuwenhuizen zat afgeschermd op de publieke tribune. Zij lieten na afloop weten dat geen enkele straf voldoende is, maar dat ze blij zijn met de uitkomst.

Hoger beroep
De advocaten van een aantal van de veroordeelde jeugdspelers van voetbalclub Nieuw Sloten hebben maandag direct aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan. Advocaat Gerard Spong, raadsman van de 51-jarige El-Hasan D., tekende direct na afloop van de uitspraak hoger beroep aan bij de griffie van de rechtbank in Lelystad.

Spong: 'Wij zijn het evident niet eens met dit vonnis. Het is innerlijk tegenstrijdig. De rechtbank zegt zich te baseren op objectieve getuigen en gebruikt vervolgens de verklaringen van Mykel Nieuwenhuizen, de zoon van de grensrechter. Die is natuurlijk niet objectief, hij is direct belanghebbend, want het gaat om zijn vader.'

Spong heeft uitvoerig betoogd dat het niet vaststaat dat Nieuwenhuizen is overleden aan het geweld dat op hem is toegepast. Een door hem ingeschakelde Britse patholoog, Christopher Milroy, ontdekte een genetische afwijking in de aderen van Nieuwenhuizen. De rechtbank noemde het 'onvoldoende aannemelijk, zelf hoogst onwaarschijnlijk' dat deze afwijking tot de plotselinge dood van Nieuwenhuizen heeft geleid.

'De rechtbank beroept zich op de verklaringen van de overige deskundigen', zei Spong. 'Dat is merkwaardig, want zijn waren nou juist niet deskundig op dit punt.'

Mariëlle van Essen, advocate van verdachte Soufyan B. (17), noemde het vonnis teleurstellend. Alle verdachten, op een na, zijn over één kam geschoren. Ten onrechte, vindt Van Essen, omdat het bewijs tegen de een sterker was dan tegen de andere. 'Het is een verhaal van samen uit, samen thuis geworden. Dat is vreemd.' Ook Van Essen twijfelde niet over het instellen van hoger beroep.

'Stevig signaal'
De straffen kunnen 'het leed van de nabestaanden nooit meer goedmaken'. Maar de rechtbank heeft wel de maximale straffen opgelegd en daarmee een 'heel stevig signaa' afgegeven. Dat zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM).

Twee jaar is de maximale straf voor minderjarige verdachten. Het OM zei tevreden te zijn met de veroordelingen.

Onwel na mishandeling
Richard Nieuwenhuizen overleed op 3 december in het ziekenhuis. Een dag eerder was hij in de dugout van zijn voetbalclub Buitenboys in Almere in elkaar gezakt. Hij was enkele uren daarvoor in elkaar geschopt na afloop van een wedstrijd tussen Buitenboys en Nieuw Sloten uit Amsterdam. De mishandeling leidde tot een golf van verontwaardiging en tot internationale media-aandacht.

Lees hier meer over de zaak.


Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© anp