Volledig scherm
Mensen genieten van het mooie nazomerweer in het centrum van Amsterdam. Zelden was het zo warm in oktober. © ANP

Tot en met dinsdag blijft het zomers warm in Nederland

UpdateHet blijft nog even zomer in Nederland! Ook maandag en dinsdag wordt het 20 tot 25 graden. Dat hebben we te danken aan ex-orkaan Leslie, die een iets afwijkende koers volgt waardoor de warme lucht langer in ons land blijft.

,,Wauw. Niet normaal", concluderen de meteorologen van Weerplaza. ,,De maximum temperaturen liggen drie tot vijf graden hoger dan we gisteren hadden staan."En die temperaturen zijn absurd voor oktober. ,,Zo laat in oktober nog zomers warm is extreem", aldus weervrouw Diana Woei. 

Gisteren werd in De Bilt een temperatuur van 26,3 graden geregistreerd. In het Limburgse Ell werd het zelfs 28,1 graden. Nooit eerder was het zo laat in het jaar zo warm. Het oude record (27,2 graden) dateert van 10 oktober 1921, gemeten op vliegveld Maastricht.

Bijna honderd jaar geleden

Volledig scherm
Mensen genieten van het mooie nazomerweer in het centrum van Amsterdam. Zelden was het zo warm in oktober. © ANP

Twee warme dagen (een maximum van meer dan 20 graden) is volgens Weerplaza normaal voor oktober. Deze week hebben we er al vijf gehad. In de afgelopen honderd jaar is het slechts zes keer voorgekomen dat oktober zomerse dagen (met een temperatuur van 25 graden) had. Het gebeurde bijna honderd jaar geleden voor het laatst, op 10 oktober in 1921.

Vandaag is het ook nog op veel plaatsen vrij warm voor de tijd van het jaar. Vanmiddag wordt het 22 tot 25 graden en schijnt vooral in het oosten van het land de zon geregeld. In het westen schuiven in de loop van de dag meer wolken voor de zon en vallen vooral in de avond enkele buien.  

Warmte verdreven

Woensdag zal de warmte uiteindelijk verdreven worden en krijgen we te maken met meer bewolking en valt op sommige plaatsen een enkele bui. De temperatuur daalt in de middag naar 17 tot 20 graden. Vrijdag en in het weekend blijven de regenhoeveelheden beperkt en lijkt het droog te blijven. Wel zijn de nachten met minima tussen de 8 en 11 graden kouder en ligt de temperatuur in de middag rond de normale waarde van 15 graden.

Woei: ,,Dat wordt dan weer even wennen, maar het is wel zoals het hoort te zijn in oktober."

Tropische storm Leslie richt ravage aan in Portuga
De tropische storm Leslie heeft vannacht flink huisgehouden langs de noordkust van Portugal. Bomen en elektriciteitspalen woeien om, daken vlogen van huizen, wegen raakten geblokkeerd en straten overstroomden. Honderdduizenden huishoudens zitten vanochtend zonder stroom.

Leslie boette gisteravond aan kracht in en werd afgeschaald van orkaan tot tropische storm. In de loop van vandaag trekt de storm verder over Spanje. Volgens het Portugese Instituut voor de Zee en de Atmosfeer zal de kracht verder afnemen en de situatie 'normaliseren'.

  1. Meeste verkeersdoden in Brabant: deze ongelukken maakten diepe indruk

    Meeste verkeersdo­den in Brabant: deze ongelukken maakten diepe indruk

    Nederland kende vorig jaar de grootste stijging in het aantal verkeersdoden sinds 30 jaar, en Brabant spring er in negatieve zin uit. Vorig jaar kwamen honderdvijftig mensen om het leven, 52 meer dan het jaar daarvoor. Achter al die tragische ongelukken zit een verhaal. Bijvoorbeeld over een 16-jarige scholier die zijn diploma nooit kon ophalen, over vier basisschoolleerlingen en over een Roemeens stel dat zou gaan trouwen. Een selectie.