Volledig scherm
©ANP

Traag betalen boetes vanaf vandaag fors duurder

Mensen die traag zijn met het betalen van boetes, zijn vanaf vandaag meer geld kwijt. Het extra bedrag dat ze bij een aanmaning moeten betalen, gaat flink omhoog. Wie niet op tijd is, moet anderhalf keer zo veel betalen. Tot nu toen kwam er een kwart van het boetebedrag bij.

De maatregel werd vorig jaar al aangekondigd door het ministerie van Justitie, maar gaat vandaag in. Mensen die ook de eerste aanmaning aan hun laars lappen, zijn nog veel meer kwijt. Het bedrag dat zij inmiddels verschuldigd zijn, wordt verdubbeld als ze voor de tweede keer niet op tijd betalen. Voorheen kwam er de helft van het bedrag bij.

Burgers kunnen vanaf vrijdag ook vaker naar de kantonrechter stappen. Tot 1 juli kon dit bij zaken tot 5000 euro; dat wordt nu 25.000 euro. De kantonrechter wordt ook bevoegd in geschillen over consumentenkrediet (leningen tot 40.000 euro) en aankopen door consumenten.

  1. Afgeluisterde MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    Afgeluis­ter­de MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    De afgeluisterde telefoongesprekken die vanmiddag door het MH17-onderzoeksteam naar buiten zijn gebracht, lijken op directe betrokkenheid van het Kremlin te duiden bij wapenleveranties aan de pro-Russische rebellen in Oekraïne. In een van de gesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) vanmiddag afspeelde, is Vladislav Soerkov te horen: hij was twee jaar vice-premier van Rusland en is nog steeds een adviseur van president Poetin.