'Trajectcontroles zijn in strijd met de wet'
Niet meer over de snelweg rijden om maar aan 'Big Brother' te ontsnappen. Verplichte sluiproutes en zijweggetjes nemen om de trajectcontroles te ontwijken: dat doembeeld dreigt volgens voorzitter Bas Filippini van de stichting Privacy First vandaag, in de rechtbank in Utrecht.
Delen per e-mail
Filippini gebruikt daar een rechtszaak over een verkeersboete na een trajectcontrole, om een principiële uitspraak van de rechter uit te lokken over hoe dit trajectcontrolesysteem de privacy van onschuldige automobilisten schendt.
Een netwerk met 150 tot 200 camera's voor trajectcontroles in Nederland registreert óók kentekens van onschuldige automobilisten.
Bovendien controleert niemand hoelang de beelden bewaard worden en worden de beelden steeds vaker ook gebruikt voor andere doeleinden dan snelheidscontroles, aldus de stichting. Dat is in strijd met de grondwet én het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).
Tegenstanders vinden dat eCall nauwelijks bijdraagt aan de verkeersveiligheid en de privacy bedreigt. De SP sprak zelfs over een spionnenkastje omdat je het systeem niet kunt uitschakelen.De voorstanders benadrukken dat de privacy is beschermd. Het systeem wordt pas bij een incident geactiveerd. Alleen als een bestuurder het zelf wil, kan hij eCall permanent inschakelen. Ook gaan de data niet naar andere partijen.
Grondwet
De grondwet en het EVRM beschermen de privacy van burgers. Een overheid mag alleen maar in de persoonlijke levenssfeer van burgers rondneuzen als dat nodig is voor het bewaken van de openbare orde én mits de inbreuk op de privacy klein blijft. Kentekens registreren met camera's is geen kleine inbreuk, vindt de stichting.
Volgens de stichting vereist zo'n vergaande privacyschending dat er een extra wettelijke beschrijving komt wanneer dat wel en niet ingezet kan worden, hoe lang de beelden bewaard mogen worden en voor welk doel de beelden gebruikt mogen worden. Die wettelijke beschrijving wordt momenteel wel opgesteld, maar is nu nog niet door de Tweede en Eerste Kamer heen. Daardoor kan de overheid nu van elke willekeurige onschuldige burger de gangen nagaan.
Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat het camerabeelden mag maken en korte tijd bewaren om de opsporingstaak van snelheidsovertreders goed te kunnen uitvoeren. De privacyschending die daarbij komt kijken, is volgens het OM beperkt. De kantonrechter doet op 12 mei uitspraak. De boete waarmee de privacydiscussie werd aangezwengeld, betreft overigens 45 euro voor 7 kilometer te hard rijden in 2012.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
KLM-geneesheer neemt afscheid na 6 epidemieën: ‘Er zijn veel indianenverhalen’
Zes kapitale epidemieën heeft Brinio Veldhuijzen van Zanten zien langskomen in de twintig jaar dat hij KLM Health Services, de gezondheidsdochter van KLM, leidde. Tijdens de allergrootste gaat hij met pensioen. -
In één dag al 25.000 euro voor kinderen van Ruinerwold: ‘Dit jaar had grote impact’
Het geld stroomt binnen voor een crowdfundingactie voor de negen zogenoemde ‘kinderen van Ruinerwold’. Op de eerste dag is tot en met 19.30 uur al ruim 25.000 euro binnengekomen. Het geld gaat naar de kinderen van Gerrit Jan van D. (68), die jarenlang verscholen voor de buitenwereld leefden in een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam aan het rollen toen een van hen wegliep in oktober 2019. -
RIVM-BRIEFING
Militairen en stewardessen voor vaccinatiecampagne: ‘Straks anderhalf miljoen prikken per week’
In mei moeten de GGD’s in totaal wekelijks anderhalf miljoen vaccinaties kunnen zetten op in totaal 140 locaties. Daarvoor is veel extra prikpersoneel nodig, desnoods worden Defensie, het Rode Kruis en ‘stewardessen van Transavia’ ingezet. -
PREMIUMVIDEO
Kiki’s grote liefde stapte uit het leven vanwege zijn dubbelleven: ‘Hij leed aan seksverslaving’
Kiki Scheepens’ grote liefde pleegde plotseling zelfmoord. Op zoek naar antwoorden, ontdekte ze het ontluisterende en schokkende verhaal achter zijn zelfgekozen dood. ‘Hij leidde een bizar dubbelleven.’ Nu wil ze mensen waarschuwen. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’.
-
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
Politieagent die mogelijk chantabel is, moet dat gaan melden
Agenten die problemen hebben en daardoor mogelijk chantabel zijn, moeten hiervan vanaf volgend jaar melding doen. Te denken valt aan grote financiële problemen of een politiemedewerker met een partner die kwetsbaar is. Als agenten zulke situaties niet melden, zal dit mogelijk gekwalificeerd gaan worden als plichtsverzuim. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast.