Tramschutter Gökmen Tanis blijft nog ten minste drie maanden vast

De 37-jarige Utrechter Gökmen Tanis die ervan wordt verdacht dat hij een aanslag zou hebben gepleegd in en rond een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht, blijft nog tenminste negentig dagen vastzitten. Dat is de maximale termijn.

Daartoe heeft de raadkamer van de Utrechtse rechtbank vandaag besloten op verzoek van het openbaar Ministerie. Tanis’ advocaat Mireille Veldman wil niet ingaan op het besluit van de rechtbank. 

Volledig scherm
Gökmen Tanis © AD

De Utrechter wordt verdacht van moord of doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Hij heeft op 18 maart vier mensen doodgeschoten en vier anderen verwond in en rond een tram op het 24 Oktoberplein. Drie van de dodelijke slachtoffers overleden kort na de aanslag, een vierde vorige week vrijdag. Tanis heeft al bekend te hebben geschoten op die bewuste maandag.

Lees hier meer over de aanslag in Utrecht.

Een verdachte mag na het eerste verhoor van maximaal zes uur eerst drie dagen in verzekering worden gesteld. Na beoordeling door de rechter-commissaris kan hij nog veertien dagen in bewaring worden gehouden. De raadkamer kan vervolgens het voorarrest met maximaal negentig dagen verlengen, waarna een rechtbank daarover steeds opnieuw moet oordelen totdat de rechtszaak inhoudelijk kan worden behandeld.

Luister hieronder naar de AD Podcast, over Gökmen Tanis. 

Bekijk hieronder een reconstructie over de dag van de aanslag.