Tramschutter Utrecht liet brief met eigen naam en adres achter in vluchtauto
Het briefje dat de Utrechtse tramschutter Gökmen Tanis achterliet in zijn vluchtauto was een mededeling van het Openbaar Ministerie (OM) over de vervolging van de verkrachtingszaak waarin hij verdachte is. Deze brief zorgde ervoor dat Tanis razendsnel in beeld kwam bij de politie als verdachte van de aanslag. Dat melden goed ingevoerde bronnen bij het OM.
Tanis schoot op 18 maart bij de aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht vier mensen dood, twee anderen raakten zwaargewond. Na de schietpartij in de tram ging Tanis op vlucht. Hij stapte in een achtergelaten Renault Clio van een gevluchte ooggetuige en ging er vandoor. De auto werd even later door omstanders gesignaleerd in de wijk Ondiep. De auto stond daar met draaiende motor geparkeerd aan de Tichelaarslaan.
Op het dashboard, rechts naast de bestuurdersstoel, zat pontificaal een briefje geplakt. Daarop stond een handgeschreven tekst, bevestigen ooggetuigen en onderzoeksbronnen: ‘Voor mijn moslimvrienden. Allahu Akbar’. Voor het OM is deze tekst een van de redenen te denken dat Tanis een terroristisch motief had.
Brief van het OM
Volgens bronnen rond het onderzoek betreft het aangetroffen papiertje een afgescheurde brief van het Openbaar Ministerie, gericht aan Tanis. In de brief schrijft het OM dat de verkrachtingszaak waarin hij verdachte is in de zomer van 2019 zal plaatsvinden bij de rechtbank in Utrecht. Justitie verdenkt hem ervan dat hij in de nacht van 10 op 11 juli 2017 zijn vriendin Angelique heeft verkracht.
Nadat rechercheurs het papiertje uit de auto haalden, zagen zij de naam van Tanis en zijn adres op het papier staan. Zijn naam werd door het rechercheteam razendsnel door de systemen gehaald. De foto die in het politiesysteem zat, leek op de beelden die de beveiligingscamera’s in de tram die op dat moment binnen kwamen.
Politieagenten die Tanis persoonlijk kenden, bevestigden dat het ging om Tanis. Daarop besloten politie en OM de naam en foto van Tanis vrij te geven, waarna een gigantische klopjacht op gang kwam. Enkele uren later werd hij in een woning aan de Oudenoord opgepakt door een zwaarbewapend team van de politie.
Tekst loopt door onder de foto
Radicalisering
Onderdeel van het onderzoek betreft ook de vraag of Tanis voorafgaand aan de aanslag is geradicaliseerd. Het rechercheteam heeft tips ontvangen dat Tanis huiskamerbijeenkomsten heeft bezocht van de Turkse radicaalislamitische Kaplanbeweging. Onduidelijk is nog of Tanis hier daadwerkelijk is geweest en in hoeverre deze bijeenkomsten hebben bijgedragen aan zijn mogelijke radicalisering. Justitieminister Grapperhaus (CDA) doet onderzoek naar mogelijke eerdere signalen van radicalisering van Tanis. De minister kijkt daarbij ook of hij is geradicaliseerd in de gevangenis in Lelystad.
Voorarrest geschorst
Tanis was ten tijde van de aanslag pas net op vrije voeten. Eind augustus 2017 werd hij aangehouden, ruim een maand nadat de verkrachting zou hebben plaatsgevonden. Op 21 september 2017 werd zijn voorlopige hechtenis geschorst, waardoor hij onder voorwaarden weer vrijkwam.
Na een jaar bleek dat hij zich niet aan deze voorwaarden hield, omdat hij niet meewerkte aan een persoonlijkheidsonderzoek. Op 4 januari 2019 kwam hij weer vast te zitten. In hoger beroep werd besloten dat hij alsnog zijn rechtszaak in vrijheid mocht afwachten, waardoor hij 1 maart weer vrijkwam. Onlangs werd duidelijk dat Tanis op 24 februari in de gevangenis in Lelystad een gevangenisbewaarder heeft mishandeld.
Het OM laat via woordvoerder Ties Kortmann weten niet te kunnen ingaan op vragen van deze site over het briefje. ,,Het enige dat we kunnen zeggen is dat het OM gezien de inhoud van het briefje rekening houdt met een terroristisch motief.” De advocaat van Tanis is gevraagd om commentaar, maar wil niet reageren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAanslag Utrecht
'Agenten zagen bij een slachtoffer dat de telefoon maar bleef afgaan. Dat is heel moeilijk’
Al direct heeft hij het gevoel dat er iets niet pluis is. Dit is geen gewone liquidatie, denkt Rob van Bree (41) als hij in de ochtend van 18 maart hoort dat er is geschoten in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Het hoofd operaties van de politie Midden-Nederland pakt meteen de telefoon en belt met de recherchechef en algemeen commandant van het crisisteam. Direct daarna wordt hij zelf gebeld. ,,De meldkamer. Ze werden daar overspoeld met telefoontjes.’’ Dan is duidelijk dat zijn gevoel klopt. ,,Het is echt groot.” Het begin van een dag die z’n weerga niet kent. -
PREMIUM
Niet verzekerd, nooit door rood lopen: Catharina (20) leeft al sinds haar geboorte illegaal in Nederland
Catharina Araujo Andrade (20) is geboren in het Haagse Bronovo-ziekenhuis en woont bijna haar hele leven in Nederland. Hier ging ze naar school, liep ze haar stage. Maar werken en op vakantie gaan, mag niet. Bij de huisarts moet ze contant afrekenen. Catharina is illegaal en wil dolgraag de Nederlandse nationaliteit. Maar haar aanvraag is afgewezen. -
PREMIUMdierenmens
Na twintig jaar zijn deze flamingo's eindelijk weer aan het broeden: ‘Ze kwamen maar niet in de stemming’
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week: bij de flamingo's van Diergaarde Blijdorp zit de stemming er eindelijk weer in: er worden eieren gelegd. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Droogte betekent slecht nieuws voor snoep- en chocoladeliefhebbers
De hittegolven en droogte in Europa zullen naar verwachting ook negatief uitpakken voor de oogst van suikerbieten. In verschillende Europese landen waarschuwen boeren voor lagere opbrengsten dan gemiddeld. Mogelijk dat de productie van snoep en chocolade door de problemen wordt geraakt, waarschuwen kenners.
-
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Video
Tramschutter Gökmen Tanis mishandelde gevangenisbewaarder
Gökmen Tanis, de verdachte van de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht, heeft vlak voor zijn fatale daad een gevangenisbewaarder mishandeld. Hij heeft daarvoor een ‘disciplinaire straf’ gekregen. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.