Volledig scherm
Nicole Bruining uit Eindhoven. © FotoMeulenhof, René Manders

Transgender uit Eindhoven krijgt ‘hilarische brief’

De Eindhovense transgender Nicole Bruining moest hard lachen toen ze een brief binnenkreeg van de overheid. Of ze wil meedoen aan een onderzoek naar baarmoederhalskanker.

,,Hilarisch.” Transgender Nicole Bruining (35) tilt niet zwaar aan het schrijven dat ze onlangs kreeg en dat op haar niet van toepassing is. Het betrof een uitnodiging van het ministerie van volksgezondheid voor een onderzoek naar baarmoederhalskanker, maar een baarmoeder heeft Bruining niet. ,,Ik had er helemaal niet bij nagedacht dat ik aanspraak op dat onderzoek zou kunnen maken. Ik snap wel dat ze gewoon in het geboorteregister kijken en dan zo'n uitnodiging sturen.”

Lollige toon

Quote

Het is mooi dat je in alles meedraait als vrouw nadat je in de basisadmi­ni­stra­tie van geslacht bent veranderd.

Evelien van Veen, Voorzitter TG040

Bruining deelde het verhaal op Facebook, en kreeg positieve reacties. ,,Ik kon het niet nalaten om er op lollige toon over te schrijven. Ik dacht dat ik er anderhalve like op zou krijgen ofzo, maar je ziet dat best veel mensen reageren en dat ze er soms niet over hadden nagedacht. Het is mijn manier om hun hersenen open te breken, zeg maar. Zo van: er is meer in het leven dan een strikt geboren man of een strikt geboren vrouw.”

Bruining ziet de post van het ministerie grotendeels als erkenning. ,,Het is de ultieme bevestiging van wie ik nu ben, absoluut.” Op dezelfde manier kijkt Evelien van Veen er naar, de voorzitter van de Eindhovense transgenderclub TG040. ,,Het is natuurlijk mooi dat je in alles meedraait als vrouw nadat je in de gemeentelijke basisadministratie van geslacht bent veranderd. Inderdaad, baarmoederonderzoek is dan niet van toepassing, maar onderzoek naar borstkanker is dat wel. Ook bij siliconenborsten is dat tot op zekere hoogte nuttig. Door de hormonen krijg je ook borstgroei. Transgenders hebben vaak niet voor honderd procent siliconen. Er zit wel degelijk ook een stuk echte borst. Dus het is helemaal niet voor niks, zo'n borstonderzoek.”

Formulier

Nicole Bruining heeft na het ontvangen van de uitnodiging gebeld met het ministerie ,,om vanwege kostenbesparing te voorkomen dat ze iedere keer die brieven blijven sturen.”

Bruining heeft meteen aangegeven dat ze in de toekomst wel wil meedoen aan borstonderzoek en krijgt binnenkort een formulier toegestuurd waarop ze kan aangeven dat ze niet meer hoeft te worden uitgenodigd voor baarmoederhalskankeronderzoek. ,,Ik kreeg telefonisch de tip om op dat formulier in te vullen dat mijn baarmoeder is verwijderd. Toen ik dat hoorde moest ik helemaal aan de zuurstof van het lachen.”