Volledig scherm
Nynke de Jong. © Shody Careman

Trap in de ballen voor Nederlandse normen en waarden

COLUMNNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

De voorbereiding had niet beter kunnen gaan. De demonstratie was aangevraagd en goedgekeurd, de gemeente Dokkum had een speciale plek gereserveerd waar gedemonstreerd kon worden. Jerry Afriyie, woordvoerder van 'Nederland wordt mooier' sprak lovende woorden over de burgemeester van Dongeradeel. Haar opstelling was 'ongekend', zo tekende NRC een dag voor de intocht op. ,,Dat heb ik nog niet eerder gezien. Haar open toon is een heel andere dan wij tot nu toe gewend zijn.'' De Dokkumers waren op de hoogte gesteld van de Anti-Zwarte Pietdemonstratie. Burgemeester Waanders riep op om eenieders mening te respecteren.

Kortom: de voorbereiding was optimaal. Want demonstreren is in Nederland een recht. Een van die mooie normen en waarden waar Nederland op gebouwd is. Je kunt het totaal oneens met elkaar zijn, in de verste verte ook nooit dichterbij enig begrip komen, maar dat staat volledig los van het récht om je mening te verkondigen. Daarom hebben we persvrijheid, en demonstratievrijheid.

Dat is het mooie van een democratie, en die rechten moet je niet voor lief nemen.

En dus ga je niet op de A7 met gevaar voor eigen- en andermans leven de bussen tegenhouden met mensen die een goedgekeurde, overlegde demonstratie zouden gaan voeren. Dan kun je denken dat je, met je auto en je vlaggen en je intimiderende teksten, ons Nederlands erfgoed verdedigt, maar je geeft eigenlijk onze Nederlandse normen en waarden een trap in de ballen.

Jij mag zeggen wat je wilt. Je zou het hele jaar door als Zwarte Piet verkleed kunnen gaan, compleet met duimendik schoensmeer op je gezicht. Je mag Zwarte Piet levensgroot op je lichaam tatoeëren. En je mag elke intocht een spandoek breien waarop je laat weten dat jij Zwarte Piet 4Ever bent. Als dat is hoe jij het voelt: hou het vooral niet voor je. Ook jij hebt demonstratierecht.

Maar anderen hebben dat ook. En door hen dat te ontnemen, ontneem je ze een grondrecht.

Niemand vraagt je het eens te zijn met de ander. Geef alleen de ander de ruimte om z’n mening te verkondigen.