Trein botst op landbouwkar bij Hooghalen: machinist (58) overleden, twee reizigers lichtgewond

UPDATE/VIDEOEen botsing tussen een personentrein en de kiepkar van een tractor, vanmiddag in de buurt van het Drentse Hooghalen, heeft het leven gekost aan de machinist. Twee treinreizigers raakten lichtgewond, meldt de politie. Ze startte een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Het treinverkeer tussen Assen en Groningen ligt stil.

De machinist, een 58-jarige man uit het Overijsselse Hardenberg, raakte door het ongeval beklemd en kwam direct te overlijden. De brandweer en Prorail haalden het slachtoffer in de loop van de avond uit de trein. De twee lichtgewonde treinreizigers werden naar het ziekenhuis gebracht, aldus de politie. De loonwerker die de tractor bestuurde, kwam met de schrik vrij maar verkeert in shock. 

In de trein zaten volgens de politie 52 passagiers. Ze werden opgevangen door de massaal aanwezige hulpdiensten. De gestrande reizigers werden met bussen opgehaald. De NS zet vervangend vervoer in tussen de stations Hoogeveen, Beilen en Assen. Het drone-team van de politie maakte overzichtsbeelden voor het onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Volledig scherm
© ANP

Kipper

De botsing vond plaats omstreeks 16.12 uur. Dat gebeurde op een onbewaakte spoorwegovergang op de Oude Provincialeweg tussen Hooghalen en Beilen. Op foto's is duidelijk het onderstel te zien van een zogenoemde landbouwkipper. De voorkant van de trein is volledig weggevaagd. ,,Ik heb nog nooit zoiets gezien’’, verklaarde een politieagent. ,,De hele cabine is weg.’’ 

De weg werd afgesloten in verband met de hulpverlening. De betreffende spoorwegovergang wordt gebruikt door boeren om bij hun landerijen te komen, meldt Dagblad van het Noorden. Het treinverkeer tussen Assen en Hoogeveen is tot maandagochtend 06.00 uur gestremd. De NS zet bussen in tussen Hoogeveen, Beilen en Assen. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd.

Volledig scherm
© ANP

‘Op zwart gezet’

President-directeur Roger van Boxtel van de Nederlandse Spoorwegen betuigde op Twitter zijn medeleven aan de nabestaanden van de machinist en wenste de gewonden een spoedig herstel toe. ‘Dit is een gitzwarte dag. Onze gedachten zijn in de eerste plaats bij zijn gezin, familie, vrienden en directe collega’s van onze machinist. Dit verlies voelen wij bij NS allemaal! We spreken de hoop uit dat de andere betrokkenen die gewond zijn geraakt snel herstellen.’

Ook de rest van de treinwereld staat stil bij het overlijden van de machinist. Kort nadat bekend werd dat het spoorongeluk bij Hooghalen een slachtoffer eiste, regende het steunbetuigingen aan het adres van de nabestaanden van de man uit Hardenberg. Tal van werknemers van ProRail, de Nederlandse Spoorwegen en andere spoorpartijen hebben hun profielfoto op social media met een kaarsje en een NS-logo voorlopig ‘op zwart gezet’. Er wordt gesproken over een nachtmerrie en een verschrikkelijke dag

  1. Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstranten tegen politiegeweld en voor gelijkheid
    Video/Update

    Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld en voor gelijkheid

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd (46) in Minneapolis. Op beelden is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is. ,,Er is hier geen reden om de demonstratie te beëindigen. De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, laat burgemeester Halsema via een woordvoerder weten.