Treingekke studenten maken selfies op alle 404 stations

VideoVan Krabbendijke tot Roodeschool en van Eijsden tot Anna Paulowna. De Zwolse student Daniël de Ruig (19) en zijn maat Yari de Graaf (19) hebben in een jaar tijd op alle 404 stations in Nederland een voet aan de grond gezet. Het bewijs daarvan zijn evenveel selfies bij de stationsborden, gemonteerd in een flitsend Youtube filmpje.

Volledig scherm
© Privéfoto
Quote

Ik heb wel een rijbewijs, maar een automobi­list zal ik nooit worden

Daniël

Waarom? Gewoon omdat het kan èn omdat ze allebei volledig verslingerd zijn aan treinen. ,,We zijn wel eens vreemd aangekeken", zegt Daniël. ,,Is ook best gek natuurlijk, twee jongens die bij elk station uit de trein springen, naar zo'n bord sprinten, een selfie maken en dan weer als een haas de trein in duiken."

Daniël geeft zijn oom de schuld van zijn treinobsessie. ,,Hij was machinist en heeft me aangestoken. Sinds ik als kind bij hem op de bok mocht, ben ik er gek op treinen. Op mijn slaapkamer heb ik een modeltreinbaan. Uiteindelijk wil ik van mijn hobby mijn werk maken; niet voor niets volg ik de studie Ruimtelijke Ontwikkeling en Mobiliteit op Windesheim. Ik droom van een carrière als planner van dienstregelingen bij NS."  

Volledig scherm
Daniël de Ruig. © Privéfoto
Volledig scherm
Yari de Graaf. © Privéfoto

Afwijking
Verslingerd aan treinen is een ding, maar alle 404 stations bezoeken gaat wel heel ver. Heb je als student niks beters te doen? ,,Ha ha, nee hoor, ik stop voldoende tijd in mijn studie! Maar elk vrij uurtje of vrije dag zit ik graag in de trein. Veelal samen met Yari, die net zo'n 'afwijking' als ik heeft. Het reizen op zich is al geweldig, maar vooral ook wat je ziet en meemaakt. Laatst met dat winterweer lag er bij Meppel een prachtig winterlandschap met vijf centimeter sneeuw. Een station later was er geen vlokje sneeuw meer te zien. Dat soort dingen vind ik geweldig. Ik heb wel een rijbewijs, maar een automobilist zal ik nooit worden."  

Het idee van de 404 selfies kwam van Yari, ergens tijdens een ritje door Noord-Holland. ,,We zijn er gewoon mee begonnen en toen was er geen weg terug meer. We hebber er iets meer dan een jaar over gedaan, we begonnen in december 2014 en eindigden net voor de laatste jaarwisseling. We moesten nog even terug naar vijf stations die van naam waren veranderd, maar toen hadden we ze allemaal."  

Volledig scherm
Yari de Graaf en Daniël de Ruig hebben alle treinstations in Nederland gehad voor hun selfies. © Privéfoto
Quote

We moesten nog even terug naar vijf stations die van naam waren veranderd, maar toen hadden we ze allemaal

Daniël de Ruig (19)

Reizigers boos, wij blij
De meeste conducteurs en machinisten konden het volgens de studenten wel waarderen; er waren er bij die er voor zorgden dat de trein precies bij zo'n bord stopte ook al stond dat aan het einde van het perron. ,,Reizigers boos, maar wij blij", vertelt De Ruig lachend.

Hij vervolgt: ,,Een aantal conducteurs reageerde juist negatief. Die deden zo snel mogelijk de deuren dicht, zodat wij een half uur op een winderig station moesten wachten. Soms was het best lastig om een selfie te maken. Leeuwarden Achter de Hoven bijvoorbeeld, een station waar slechts drie keer per dag een trein stopt. Of Rotterdam Stadion. Dat is alleen geopend tijdens thuiswedstrijden van Feyenoord. Stonden we tussen de fanatieke fans."  

De mooiste stations zijn volgens de treingekke jongens Amsterdam en Haarlem, de lelijkste dat van Koudum-Molkwerum in Friesland. ,,Dat ligt helemaal in 'the middle of nowhere', om triest van te worden. Mooiste traject is voor mij Almere-Lelystad, langs de Oostvaardersplassen."