Volledig scherm
Een reiziger koopt een treinkaartje bij een automaat op Utrecht CS. © anp

Treinkaartje en abonnement in 2019 fors duurder

De Nederlandse Spoorwegen verhogen per 1 januari de prijzen van treinkaartjes en abonnementen.

De prijsverhoging is volgens het spoorbedrijf vooral nodig door de verhoging van het btw-tarief voor het openbaar vervoer, van 6 naar 9 procent. NS vindt de btw-verhoging een slechte zaak omdat meer mensen zullen kiezen voor alternatief vervoer en niet voor het duurzame ov.

,,Tweedeklas reizen wordt, in lijn met de inflatie, gemiddeld 1,8 procent duurder. Maar daar komt de btw-verhoging bovenop'', aldus een woordvoerder. ,,Het openbaar vervoer wordt duurder ten opzichte van de auto.''
Net als vorig jaar past NS de inflatiecorrectie niet toe op eersteklas reizen. Het prijsverschil tussen tweede- en eersteklas reizen wordt daardoor iets kleiner.

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”