Volledig scherm
Reizigers stappen op de trein op Rotterdam Centraal. © ANP

Treinreiziger dit jaar vaker op tijd

Treinreizigers kwamen in 2018 vaker op tijd aan dan vorig jaar, zo blijkt uit prestatiecijfers van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Met nog een paar weken te gaan, komt het percentage treinreizigers dat - inclusief overstap - op tijd komt uit op 92,6. Vorig jaar was dat 91,6 procent.

 Ongeveer 2,4 procent van de reizigers had meer dan een kwartier vertraging als gevolg van een verstoring, tegen 2,6 procent in 2017.
,,Ik ben blij dat de inzet van onze mensen steeds beter zichtbaar wordt voor de reiziger", zei president-directeur Roger van Boxtel. 

Zo reden er per werkdag zo’n 130 treinen extra: ongeveer 80 Sprinters en 50 Intercity’s. ,,Goed onderhoud, een slimme dienstregeling en op tijd rijden door onze machinisten en conducteurs zorgen ervoor dat we steeds vaker op tijd zijn. Met oog op de reizigersgroei gaan we er alles aan doen om dit in 2019 vast te houden.”

Ook het aantal ‘goede treindagen', dagen waarop meer dan 90 procent van de treinen op tijd rijdt, is door de jaren heen flink gestegen. Reden in 2002 volgens dit criterium de treinen op dertien dagen op tijd, vorig jaar was dit op 218 dagen het geval. Dit jaar staat de teller al op 258 dagen.

Hinder

Maar het gaat niet altijd goed: zo moesten NS en ProRail de dienstregelingen staken op 18 januari door een zeer hevige storm die veel schade aan het spoor veroorzaakte. Maar volgens het treinbedrijf lukte het uiteindelijk wel om iedereen aan het eind van de dag op de plaats van bestemming te krijgen.

Ook kwam er dit jaar 104 keer een melding van verdachte situaties, zoals een verdacht pakketje. Een vergeten koffer op het station of in de trein kan zorgen voor een ontruiming en beperking van het treinverkeer, op last van de politie. Zo leidde een verdachte tas op Rotterdam Centraal eind maart tot het stilleggen van een deel van het treinverkeer waardoor ruim 27.000 reizigers werden getroffen. Uiteindelijk bleek het te gaan om een vergeten tas met een spelcomputer.

NS houdt er rekening mee dat elke maand tussen de 400 en 450 rijtuigen voor gepland of ongepland onderhoud van het spoornet worden gehaald. In 2018 kwam het aantal rijtuigen dat aan de kant stond uit op slechts 370. Een meevaller, want zo heeft het spoorbedrijf meer treinen beschikbaar voor reizigers.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.