Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

Trendbreuk: jongeren kritischer op abortus dan hun ouders

videoNederlandse twintigers en dertigers denken behoudender over zaken als abortus en euthanasie dan de generaties voor hen. Dat is een trendbreuk: tot nu toe werd ons land juist steeds progressiever.

Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg bespeuren een ‘nieuw conservatisme’, dat losstaat van religie. ,,Jongere generaties lijken een nieuwe structuur te zoeken om hun identiteit aan op te hangen”, zegt socioloog Quita Muis. ,,Daarbij komen ze uit bij dingen van vroeger.’’

Voor het onderzoek, dat binnenkort verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift Mens en Maatschappij, is gebruikgemaakt van data uit een Europese studie die al bijna veertig jaar loopt. Bijna 7000 Nederlanders gaven in de loop der jaren hun mening over zaken als abortus, euthanasie, zelfdoding en homoseksualiteit. Nog steeds heeft – ook bij jongere generaties – het overgrote deel geen of weinig moeite met dit soort zaken, en over de hele linie is de acceptatie gegroeid. Grofweg driekwart is bijvoorbeeld positief over vrije abortuskeuze.

Maar voor het eerst sinds de data beschikbaar zijn, is de jongere generatie minder progressief dan de generaties voor hen. Het gaat om Nederlanders die in de jaren 90 zijn geboren. Zij zijn, net als zij die in de jaren 80 zijn geboren, duidelijk conservatiever dan bijvoorbeeld de babyboomers.

Zo vindt 8,1 procent van de twintigers en zelfs 11,5 procent van de dertigers dat abortus zelden of nooit te rechtvaardigen is. Bij vijftigers en zestigers ligt dat percentage iets boven de 7 procent. Het verschil tussen jongere en oudere generaties wordt alleen maar groter, stellen de Tilburgse onderzoekers. 

In De Ochtend Show to go spraken we Quita Muis, onderzoeker aan de Universiteit Tilburg:

Conservatieve wind

In het verleden waren de ouderen juist altijd conservatiever. Daarin werden ze sterk beïnvloed door de kerk. Muis vindt het te vroeg om te concluderen dat in Nederland een nieuwe conservatieve wind gaat waaien, zoals in de Verenigde Staten. ,,Maar de trend dat Nederland alsmaar progressiever wordt, is duidelijk gestopt.”

De bevindingen over de zogeheten millennials sluiten aan bij eerdere observaties: ze hebben een sterkere hang naar traditie dan hun ouders. Ook zijn ze later seksueel actief. ,,Zij krijgen hun houvast niet meer van bijvoorbeeld een religie”, zegt Aik Kramer, oprichter van het platform GenerationWhy. ,,Maar ze zoeken er wel naar, bijvoorbeeld op internet. Dan bestaat de kans dat ze ook bij conservatieve denkbeelden uitkomen.’’

Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond, maakt zich zorgen, met name waar het de abortusrechten betreft. ,,Jongeren zijn gewend dat het allemaal geregeld is. Ze realiseren zich niet dat het een verworvenheid is die we moeten koesteren.’’