Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Trimbos: 14 procent van volwassen Nederlanders is risicodrinker

Van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder kan 14 procent als ‘riskante drinker’ worden aangemerkt. Dat zegt het Trimbos Instituut.

,,Van de 80 procent van de bevolking van achttien jaar of ouder die in het afgelopen jaar alcohol heeft gedronken, kan één op de zes als riskante drinker worden aangemerkt. Dit komt overeen met 1.790.000 personen oftewel 14 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder’’, becijfert de organisatie.

Een riskante drinker is iemand die door zijn of haar drankgebruik problemen krijgt, zoals bijvoorbeeld verplichtingen niet kunnen nakomen, rijden onder invloed, spijt hebben van het alcoholgebruik of van anderen het advies krijgen om minder te drinken.

Problemen

Riskante drinkers komen onder mannelijke alcoholgebruikers bijna drie keer vaker voor dan onder vrouwelijke drankconsumenten. Onder hoogopgeleide drinkers zitten twee keer zo veel riskante innemers als bij laagopgeleide alcoholgebruikers. Zij ervaren veel vaker alcohol gerelateerde problemen, zoals geheugenverlies, agressie, vandalisme of een ongeval. Ook zijn riskante alcoholgebruikers vaker in contact geweest met de politie door hun alcoholgebruik en hebben zij vaker met meer dan twee glazen alcohol op achter het stuur gezeten.

Ruim één derde van de riskante drinkers drinkt (bijna) dagelijks, de helft drinkt op een dag meer dan 4 glazen alcohol en driekwart drinkt minstens één keer per maand 6 of meer glazen bij één gelegenheid. ,,Deze percentages zijn beduidend hoger dan onder niet-riskante drinkers’’, aldus het kennisinstituut.