Volledig scherm
© ANP

Tropische warmte blijft: 'muur' houdt kou buiten Europa

Berg de barbecue en het opblaaszwembad maar niet op, want het warme weer houdt voorlopig nog even aan. ,,Ook volgende week overheersen hoge temperaturen en veel zon”, vertelt weerman Wilfred Janssen.

Dankzij hogedrukgebieden blijft het voorlopig tropisch warm in ons land. ,,Je moet die hoge druk zien als een soort muur die voor Europa ligt”, vertelt Janssen. ,,Dankzij die muur kunnen lagere temperaturen en neerslag ons land niet bereiken.”

Dinsdag kan er mogelijk wat motregen vallen, maar dat is volgens Janssen een druppeltje op de gloeiende plaat. ,,Na dinsdag domineert de zon weer ”, aldus Janssen. De temperatuur schommelt volgens de meteoroloog tussen de 22 en 27  graden. Ook na volgende week is de kans op zomerse temperaturen hoger dan op wisselvalliger weer.

De langdurige droogte is voor de natuur minder gunstig, maar wijnboeren bijvoorbeeld kunnen profiteren. Door de warmte komt de rijp van de druiven vroeg op gang. Wijnboeren verwachten daardoor een uitstekende oogst dit jaar.

Nog nooit waren de maanden april-mei-juni zo warm. 2018 telt nu al een recordaantal zomerse dagen: dagen boven de 25 graden.