Volledig scherm
Exterieur van de TU Delft © anp

TU Delft kan groei studenten nét aan

Het aantal studenten op de TU Delft is de afgelopen tien jaar met 51 procent toegenomen. Stonden er in 2005 13.253 studenten ingeschreven, dit studiejaar zijn dat er 20.053. Die explosieve groei brengt problemen met zich mee.

Quote

Het college heeft goed contact met de TU en met de besturen van studenten­ver­e­ni­gin­gen

Woordvoerder van de gemeente

De ruimte op de campus en de beschikbaarheid van betaalbare studentenwoningen houden geen gelijke tred met de enorme groei van het aantal studenten. De universiteit trekt daarom aan de bel. 'Qua capaciteit loopt de TU Delft tegen zijn grens aan', zo meldt TU op zijn website. 

De forse groei van de TU, die de stad wereldwijd naamsbekendheid geeft als 'kennisstad', bewijst het succes van de grootste universiteit van Nederland, maar zorgt ook voor toenemende problemen. Die liggen met name op het vlak van (snel) beschikbare woonruimte.

Huisvesting
Duwo, de grootste studentenhuisvester van Nederland, waarschuwt voor krapte op de Delftse woningmarkt voor studenten, zeker nu de woningwet is aangepast. Duwo mag hierdoor niet meer samenwerken met beleggers om meer huisvesting te creëren. Daardoor worden de wachtlijsten voor studenten alleen maar langer.

De (internationale) successen van de TU Delft op het gebied van onderzoeken en kennisoverdracht zijn goed voor de universiteit en de stad, maar hebben een keerzijde. 

Urineren
De gemeente maakt mooie sier met de universiteit, maar tegelijkertijd nemen de irritaties van bewoners over de massale aanwezigheid van studenten toe. Zij storen zich, bijvoorbeeld, aan studenten die urineren en kotsen tegen gevels van woningen en winkels in de binnenstad . Ook de verkeersproblemen bij de Sebastiaansbrug, waar dagelijks honderden TU-studenten overheen fietsen is de Delftenaren een doorn in het oog.

Er is al overleg tussen gemeente en TU Delft om de toestroom van fietsende TU-studenten richting de campus (Schoemakerstraat-Rotterdamseweg-Mekelweg) beter te reguleren. Dat heeft geleid tot een rotonde bij de TU waardoor fietsers en automobilisten minder hinder van elkaar hebben.

Een woordvoerder van de gemeente stelt dat, 'als er overlast is, er altijd door het bevoegd gezag wordt ingegrepen'. ,,Het college heeft goed contact met de TU en met de besturen van studentenverenigingen.''

Meer over dit onderwerp dit weekeinde in AD Haagsche Courant, editie Delft.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement